nieuwkampjes en muziek onafscheidelijk

Als je het hebt over de Raalter familie Nieuwkamp, dan heb je het over muziek. Want met drie gezinsleden, die zijn afgestudeerd op het conservatorium, spreek je toch absoluut over een muzikale familie. Een familie zoals je die vandaag de dag niet vaak meer tegenkomt. Zeker niet in deze regio. Reden genoeg voor een gezellig gesprek aan de keukentafel met de muzikale familie. Een gesprek over het muziekvirus binnen de familie, tot de nieuwste muziekspelletjes voor de spelcomputer.

“Als je ver terug in de tijd gaat, dan heeft mijn vader mij denk ik ‘besmet’ met het muziekvirus. Mijn vader is namelijk één van de oprichters geweest van de muziekvereniging St. Caecilia in Twello”, vertelt de 75-jarige Henk Nieuwkamp, die meteen vragende blikken van zijn zoons Ton (48) en Peter (44) op zich gericht krijgt. “Is dat zo? Dat wist ik helemaal niet”, reageert jongste zoon Peter. Henk weet het nog goed, maar koos op jonge leeftijd niet meteen voor een beroep in de muziekwereld. Nee, hij werd allereerst onderwijzer op de voormalige Aloysiusschool in Raalte, met daarnaast muziek maken als hobby.

Totdat hij begin jaren zestig werd gevraagd voor de functie van dirigent bij het leerlingenorkest van St. Caecilia in Raalte. Met enig tegenstribbelen nam hij het stokje ter hand en was al vlot succesvol. In zijn tweede jaar ging hij met het leerlingenorkest op concours en sleepte gelijk de ‘eerste prijs met lof’ in de wacht. Een unieke prestatie voor de Raalter muziekvereniging. “Destijds zat Ton als klein jochie op moeders schoot al driftig mee te zwaaien in het publiek”, aldus Henk, die vanwege zijn belangstelling voor muziek niet veel later toch schoolmuziek ging studeren. Hij doorliep het conservatorium in Zwolle succesvol en werd er zelfs jarenlang docent.

Ondertussen groeide het gezin Nieuwkamp verder uit tot een gezin met vier kinderen , twee zoons en ook nog eens twee dochters: Lidy en Maria. Twee dochters die uiteraard ook niet onbekend zijn met het bespelen van muziekinstrumenten, maar die van musiceren niet hun beroep hebben gemaakt. “Nee, beide dochters zitten in het onderwijs”, zegt de inmiddels gepensioneerde Henk met een glimlach. Zijn zoons daarentegen gingen wel ‘in de muziek’, ook dankzij de dagelijkse stimulans van moeder Antje tijdens hun studie en daarna. Zo is oudste zoon Ton na het bespelen van achtereenvolgens piano, orgel en trompet in de wijde regio al vele jaren bekend als gerenommeerd saxofonist.

“Ik weet nog goed dat ik thuis – door steeds dat wisselen van instrument – te horen kreeg dat ik maar eens voor een definitief instrument moest kiezen”, vertelt Ton, die via de conservatoria in Zwolle en Hilversum is uitgekomen in Kampen, waar hij al ruim 25 jaar werkzaam is als docent saxofoon aan de muziekschool. “Ik heb in Kampen nu ruim vijftig leerlingen, twee jazzcombo’s en een saxofoonensemble.” Vooral voor de beide jazzcombo’s zit Ton regelmatig achter de computer muziek te schrijven. “Leuk werk, maar wel zeer tijdrovend.”

Tijdens zijn studie in Zwolle speelde Ton al in verschillende bandjes (bigband BodyCheck, dansorkest Candlelight, Blue Finger Four) en had een bijbaantje in een snackbar in Heino. Bij één van de optredens van St. Caecilia heeft hij zijn vrouw Petra ontmoet en uitgerekend zij vertelde ooit aan haar vriendinnen: ‘Trouw nooit met een muzikant, want die is toch nooit thuis’. “Maar goed, ze is dus uiteindelijk wel met me getrouwd, ha ha. Al klopt het wel dat ik ’s avonds veel weg ben”, stelt de oudste zoon van de familie Nieuwkamp. Ton geeft in de avonduren vaak les in Kampen en is daarnaast nog zeer actief als dirigent. “Ik ben nog altijd met veel plezier dirigent van het orkest St. Caecilia Raalte en van de Big Band Cool 24, de voormalige Big Band Hans Groen.” Om nog maar te zwijgen over de avondjes waarop hij zelf ergens op zijn saxofoon speelt.

Het drukke programma van Ton is zeer vergelijkbaar met dat van zijn broer Peter. Ook Peter – op het conservatorium afgestudeerd op trombone – is bijna elke avond met muziek bezig. Al is hij tegenwoordig vaker thuis dan jaren geleden, toen hij nog de hele wereld rond reisde met de Bob East Showband. “We kwamen met deze band op een gegeven moment op Aruba en in landen als Thailand en Turkije. Dat was echt geweldig”, aldus Peter, die nog altijd actief is bij de Bob East Showband, maar daarmee veel minder vaak een optreden heeft dan vroeger.

“In het weekend heb ik nog weleens een optreden met de band, maar door de week doe ik andere dingen. Zo sta ik op maandagavond als dirigent voor het orkest van St. Caecilia in Heeten, op dinsdagavond probeer ik de Tismawajewendband muzikaal naar een hoger niveau te tillen, op woensdagavond ben ik in Wijhe bij muziekvereniging Beatrix actief en op donderdagavond sta ik als dirigent voor het orkest van Muziekvereniging Salland in Lierderholthuis.” En alsof dat alles nog niet genoeg is, is hij samen met twee anderen ook nog in te huren als driekoppige blazerssectie. “En thuis? Nou, mijn partner Heleen speelt bugel bij het orkest van St. Caecilia in Raalte. Dus zij vindt muziek maken gelukkig ook heel leuk.”

Als je het met de drie ‘Nieuwkampjes’ over de muziek van de toekomst hebt, dan lopen de meningen ietwat uiteen. Henk ziet vooral elke stimulans tot muziek maken als een positieve ontwikkeling, ook al is dat via een spelcomputer, zoals bijvoorbeeld de Nintendo Wii. Al hoopt hij wel dat het niet bij een computerspelletje blijft! “Muziek maken is gewoon goed voor je ontwikkeling, zoals uit allerlei onderzoeken blijkt.” Peter daarentegen ziet muziek maken op een spelcomputer toch echt als een spelletje op zich. “Je kunt het niet vergelijken.” Ton – tot slot – kent de nieuwe muziekspelletjes zoals Wii Music niet, maar benadrukt dat je voor een echt instrument bespelen gewoon enorm veel moet oefenen. “Het liefst dagelijks, maar dat valt tegenwoordig niet mee, want iedereen heeft het druk en er zijn zoveel andere bezigheden. Voor de meeste mensen is muziek maken een hobby en dan staat het speelplezier toch echt voorop.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.