natuurlijk wonen in t natuurlijk huus

’t Natuurlijk Huus zal zo meteen alle vindingen, noviteiten en kennis op het gebied van ecologisch en duurzaam wonen combineren. Agnes Heethaar en Harrie Kiekebosch willen met hun momenteel in aanbouw zijnde huis aan de Hogebroeksweg in Raalte laten zien wat er zoal mogelijk is op ‘natuurlijk’ gebied.

Diverse bedrijven leveren milieuvriendelijke producten. Soms noviteiten, maar meestal zijn ze gewoon voorradig. Bij het huis wordt een speciale excursieruimte ingericht waar je alle informatie over ‘duurzaamheid’ kunt krijgen. De boodschap? ‘Natuurlijk wonen is heel gewoon!’ Het echtpaar wil verder hun grond openen voor iedereen die een biologische tuin wil beginnen. Harrie en Agnes en hun twee kinderen Lin en Lieke zullen ook ‘gewoon’ in de voorbeeldwoning gaan wonen. ’t Natuurlijk Huus moet, als alles volgens planning verloopt, in april 2009 gereed zijn. Het uitgangspunt is dat er geen energie verspild wordt en dat er zeer zuinig wordt omgegaan met alle natuurlijke hulpbronnen.

De energievoorziening wordt zo meteen geregeld met zonnecollectoren, een geavanceerde windmolen en een warmtepomp. Koken doen ze op een houtkachel (maar voor de zekerheid zijn er ook enkele elektrische pitjes). Het water komt gewoon uit de waterleiding, maar wordt weer vitaal gemaakt met een zogenaamde Vitaliser. Bouwmateriaal en inrichting als meubels tot gordijnen aan toe zijn natuurlijk. Bij het project is bewust gekozen voor laagbouw, waarbij het gebouw opgaat in de glooiende omgeving. Het dak wordt van gras-sedum en stemt daarmee overeen met de weilanden rondom. De muren krijgen aan de buitenzijde een aarden kleur. De excursieruimte zal zo meteen worden beheerd door Stichting Natuurlijk, waarvan Harrie en Agnes samen met enkele medestanders het bestuur vormen.

Harrie en Agnes betalen het huis uit eigen zak. Subsidies krijgen ze niet. Contacten met overheden bleken doodlopende wegen. Harrie: “Ze hebben wel de mond vol met goede bedoelingen, maar ze lopen vast in hun eigen regeltjes.” Maar daartegenover staat dat het enthousiasme van het bedrijfsleven in deze regio onverwachts groot was. “Wat mij vooral opviel, is dat de natuurlijke producten heel goed bij lokale ondernemers kunt vinden”, vertelt Agnes. “Alles is leverbaar. En het enthousiasme bij hen is enorm. Het bedrijfsleven ziet dit als een mooie kans een visitekaartje op het gebied van duurzaamheid af te geven. Natuurlijke producten verschuiven blijkbaar van de ideologische hoek naar de zakelijke. En dat juichen we toe.”

Een student journalistiek filmt het hele project voor een documentaire over ’t Natuurlijk Huus. De camera’s zullen hen gedurende de komende periode nog achtervolgen. En dan krijgen ze zo meteen ook nog al die bezoekers van de excursieruimte over de vloer… Agnes en Harrie tillen echter niet zo zwaar aan het (tijdelijke) verlies van hun privacy. “Die documentaire gaat in eerste instantie over het hele project en niet over ons”, vertelt Agnes. “En de excursieruimte is strikt gescheiden van het huis. Het is echt niet zo dat we elke dag bezoek zullen krijgen. Het gaat maar om enkele malen per maand!”

In totaal beschikken ze om het huis over ruim twee hectare grond, bijvoorbeeld voor volkstuintjes voor wie biologisch wil tuinieren. “Mensen zien een stukje grond tegenwoordig meer als een last dan een lust. Maar wat is er mooier dan je eigen voedsel verbouwen. De natuur levert alles en regelt ook je menu. Ik vind het een horror als ik mensen middenin de winter sla zie eten. Sla is een zomerproduct. In de winter groeien koolsoorten juist beter. En daar zitten alle extra benodigde vitamines in.” Voor meer uitgebreide informatie over het project en een overzicht van de deelnemende bedrijven kun je een kijkje nemen op staging2.hetnatuurlijkhuus.nl. De site is overigens nog in opbouw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.