n35 rechtdoor besloten via internet

Commentaar – Het besluit is genomen: De N35 gaat rechtdoor. Het spelletje is mooi gespeeld. Landelijk zijn CDA en VVD zich er mee gaan bemoeien. Provinciaal trok de SP aan de bel. En toen kwamen er lokaal ook reacties los. We daagden de politiek uit met standpunten te komen en de optelsom was toen snel gemaakt: Er is een politieke meerderheid voor rechtdoor. Eurlings, kom maar op met dat geld.

Eddy van Hijum (CDA) blies het eerst in de bus. Een week voor het Tweede Kamerdebat over geld voor meer asfalt gaf hij aan dat Eurlings (ook CDA) wel geld heeft, dus dat Salland nu maar eens moet opschieten met een keus. De VVD kon dat niet over haar kant laten gaan en somde op wat ze allemaal wel niet voor het oosten van het land deed als het gaat om meer asfalt. Raalte waren ze daarbij vergeten, maar dat hebben ze tactisch rechtgepraat. Ze gaven Salland Centraal een beetje de schuld omdat wij die omissie blootlegden, maar wat maakt het uit. De N35 stond meer dan ooit in de belangstelling. Sterker nog: De discussie over een dubbele spoorlijn langs het karrenspoor kwam weer op de agenda. Toen ging de provinciale SP zich er ook mee bemoeien. Waar de VVD al dat geld vandaan haalt…

Hoe dan ook, voor Salland Centraal werd het tijd de balans op te maken. Wat dacht de Raalter politiek? GB, SP, LA en VVD wisten het gauw: De N35 moet dwars door Raalte. Dat is een raadsmeerderheid en we zijn er dus klaar mee.

Wat we nu zo gek vinden is dat de lokale CDA- en PvdA-fracties zich in stilzwijgen hebben gehuld. Ook gek dat het college zich niet in de strijd gemengd heeft. Er zijn op de achtergrond visies ontwikkeld, rapporten geschreven, standpunten gewikt en gewogen, het kan allemaal het ronde archief in. Het besluit is per democratische meerderheid genomen. ‘Ja maar… zo’n besluit neem je toch in de raadzaal?’ Nee dus. Dat was vroeger. Nu doen we dat via internet. Grote voordeel is dat burgers zich er mee bemoeien die je anders niet hoort, burgers die wel heel veel verstand van de materie hebben, mensen die belangen hebben. Ze hebben zich allemaal geroerd. Zíj hebben het debat gevoerd. Burgemeester, wethouders, CDA en PvdA gaan er straks ook nog wel even over vergaderen, dat wel, maar het doet er niet meer toe.

Nieuwe tijden, heet dat. Je kunt er beter maar aan mee doen. Want stel dat je nog een zinnige inbreng had.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.