maak filmpje van vernielers bij jaarwisseling

De politie in Dalfsen en Ommen is de vernielingen tijdens de jaarwisseling meer dan zat. In een stevige brief roepen ze inwoners op direct 112 te bellen als ze vernielingen zien. En getuigen moeten meteen maar foto’s en filmpjes maken. Dat is wel handig bij het opsporen.

Politiewoordvoerder Kremer: “Tijdens de jaarwisseling richten vandalen in de gemeenten Dalfsen en Ommen de laatste jaren voor aanzienlijke bedragen vernielingen aan. Terwijl het grootste gedeelte van de mensen er een gezellig feest van maakt, is er elk jaar weer een aantal mensen dat het plezier van anderen meent te moeten vergallen door vernielingen te plegen.”

Het resultaat is dat de gemeenschap van Dalfsen en Ommen ieder jaar weer een aanzienlijk bedrag moet neerleggen voor het herstellen van straatmeubilair, borden en lantaarnpalen. Vorig jaar was dit 11.000 euro voor Dalfsen.

De politie werkt tijdens de jaarwisseling samen met de toezichthouders van de gemeente aan de openbare orde. De vernielingen vinden grotendeels plaats op de aan- en afvoerwegen naar de feestlocaties. Doordat dit een groot gebied betreft is het moeilijk om overal toezicht te houden. Om toch een halt te roepen aan deze vandalen roept de gemeente en de politie jouw hulp in.

Kremer: “Op het moment dat je iemand wat ziet vernielen, bel dan direct met de politie op telefoonnummer 112. Als de vernieling reeds heeft plaatsgevonden en de daders niet meer aanwezig zijn, dan kun je met 0900-8844 bellen. Tot de politie arriveert, vragen wij je zoveel mogelijk details te noteren over hoe de vernielers eruit zien. Of maak een foto of filmpje van de dader(s) met je mobiele telefoon. Met een duidelijk signalement kan de politie mogelijk de daders achterhalen en de schade op hen of hun ouders verhalen.” Die foto’s en filmpjes mag je overigens ook gerust naar Salland Centraal sturen.

In veel kernen worden elk jaar oud- en nieuwfeesten georganiseerd. Deze feesten worden druk bezocht en elk jaar zijn er dan ook heel wat organisatoren en vrijwilligers druk mee. In veel gevallen verlopen de feesten rustig en wordt in de betreffende kernen over het algemeen minder vernielingen gepleegd.

Kremer praat er nog eens goed op in: “ Veel vernielingen ontstaan als een zogenaamd ‘geintje’ in de zin van ‘ dat moet toch kunnen?’. Het probleem is echter dat dergelijke ‘geintjes’ de gemeenschap vaak veel geld kosten om te herstellen. Veel mensen zijn zich daar niet van bewust. Veel van de vernielingen vinden plaats om indruk te maken op anderen. Dit betekent dat bij een vernieling meestal meerdere mensen of een groep mensen betrokken zijn. Wat je ook doet, doe in ieder geval niet mee aan het plegen van vernielingen. En probeer als het kan mensen in de groep op hun gedrag aan te spreken. Vernielingen beginnen namelijk vaak klein en gaan dan van kwaad tot erger waarna het leed niet is te overzien.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.