kerst is kerst en je viert het bij je familie

Hun vrienden die bij hen in de vakantiebungalow op Park Old Heino wonen, zijn eigenlijk net weg. Terug naar Polen om daar Kerst en Oud en Nieuw te vieren. Rafael (33) is die dag nog in Heino, maar zal later ook vertrekken. Terug naar vrouw en kind. Alexandra (23) blijft hier. Haar zus komt op bezoek. Wat betekent Kerst voor de ‘eenzame’ Poolse arbeiders die hier weinig mensen kennen?

Raaltese Jola Hartlief, die mee is als tolk, heeft het van tevoren al gezegd: “Polen zijn een gastvrij volk. Bij Kerstmis staat er bij veel mensen symbolisch een lege stoel. De tafel wordt zelfs gedekt voor een extra gast.” Dus ook wij zijn meteen welkom. We laten twee willekeurige Poolse arbeiders aan het woord. Toevallig zijn dat Rafael en Alexandra (geen stel). Een echte kerstboom hebben ze niet. Wel hebben ze er eentje geïmproviseerd met behulp van een grote plant en wat kerstballen. Een koddig gezicht, maar denk niet dat ze Kerst niet serieus nemen.

“Kerst is Kerst”, zegt Rafael beslist. “Geen haar op mijn hoofd die er aan gedacht heeft om niet terug te gaan. Kerst vier je bij je familie. Het gaat me om de sfeer en de ontmoeting. Niet elk gesprek hoeft superdiep te gaan, maar het gaat erom dat je elkaar weer ziet.” Rafael komt uit Gdynia (bij de Baltische Zee). Op Kerstavond maakt hij met zijn familie twaalf gerechten/broodjes, een aloude Poolse traditie/ceremonie. Één voor elke apostel. Samen worden die opgegeten. De symboliek van het delen speelt hierbij een centrale rol. Na de nachtmis die om middernacht begint, gaat hij met zijn familie terug naar huis om te slapen. De volgende dag staat in het teken van het samenzijn met de eigen directe familie. Een dag later zit hij met de grote familie om tafel.

Rafael werkt bij Stegeman in Wijhe. Inmiddels is hij zo’n acht maanden in Nederland. Hoe lang hij hier nog wil blijven werken, weet hij niet. “Zo lang als het rendabel is”, zegt hij. “De wisselkoers tussen de Zloty en de euro is nu nog gunstig. Maar het hangt ook af van het werk. Bij Stegeman bevalt het me prima. Iedereen gaat er met respect met elkaar om. Je kunt er leren en groeien. Ik heb het hier in Nederland echter ook anders meegemaakt! Ik spaar voor een stukje grond in Polen. Een investering in de toekomst. Als mijn ouders sterven, zal ik ook een stuk grond van hen erven, maar ik zie het als een erezaak om eerst zelf iets op te bouwen.” Wat hij het meeste mist? Zijn vrouw en kind natuurlijk, maar ook de Poolse media. Met behulp van internet blijft hij op de hoogte van wat er aan het thuisfront speelt. Om toch nog iets aan het kerstgevoel in Nederland te doen, hebben Rafael en Alexandra elkaar cadeautjes gegeven. “Het gaat om het gebaar”, stelt Rafael.

Lijkt het verhaal van Rafael exemplarisch voor veel andere Polen, dat van Alexandra klinkt toch heel anders. Deze jongedame heeft informatica gestudeerd, had een goede baan in Polen, maar heeft ervoor gekozen om veel van de wereld te zien. En nu reist ze al lange tijd door Europa. Op zoek naar avontuur. Ze werkt bij B&C (een fabriek waar jaloezieën en rolluiken geproduceerd worden) in Nunspeet. Polen mist ze helemaal niet, zegt ze. “Ik heb er eigenlijk weinig binding mee. Mijn ouders zijn elf jaar geleden naar Spanje geëmigreerd. Mijn zus werkt in Duitsland en die komt met Kerst naar mij toe. Gaan we samen koken. Ja, we zouden ook graag die twaalf gerechten willen maken, maar daarvoor heb je speciale ingrediënten nodig die je alleen in de grote steden kunt krijgen, in elk geval niet hier.” Ze wil hier hoogstens nog enkele maanden wonen en dan gaat ze verder richting haar volgende avontuur. “Ik ben nog jong, ik kan overal werken en wil daar ook gebruik van maken. Hierna wil ik naar Kroatië, Bulgarije of Griekenland, ik zie het wel.” Met dank aan Jola Hartlief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.