hooijlanden klaar voor nieuwe kerstmarkt

De Hooijlanden in Raalte presenteert van zaterdag 6 tot en met donderdag 11 december de jaarlijkse kerstmarkt. Bezoekers worden er dagelijks tussen 10.00 tot 16.00 uur enthousiast verwelkomd door cliënten van de Parabool.

Het assortiment bestaat grotendeels uit producten die vervaardigd worden door de cliënten. Van banket uit eigen bakkerij, zelfgemaakte kaarsen, keramiek, (wens)kaarten, kleding en houtproducten tot (karne)melk, yoghurt en kaas van de zuivelboerderij. Ook zullen uiteraard de typische kerstartikelen zoals (zelfgemaakte) kerststukjes, deurkransen en kerstbomen niet ontbreken! De kerstmarkt is op zondag 7 december gesloten.

“Voor de cliënten is het één van de hoogtepunten van het jaar”, vertellen Joke en Rita die op de Hooijlanden de cliënten begeleiden. “Ze zijn een groot deel van het jaar druk bezig om de producten hiervoor te vervaardigen. De kerstmarkt is een goede traditie en wordt dan ook al jaren heel goed bezocht. Er lopen veel mensen naar binnen die normaal niet zo snel de winkel van de Hooijlanden zouden binnenstappen. Daarnaast komen ook veel familieleden en vrienden van onze cliënten een kijkje nemen. Hartstikke gezellig dus.”

Voor Akke, één van de cliënten van de Parabool, is de kerstmarkt één van de mooiste activiteiten van het jaar. “Er komen altijd veel mensen die ik ken”, vertelt ze. “En Akke is een heel goede verkoper”, weet Joke. “Je komt niet langs haar producten heen zonder dat ze die heeft laten zien.” Akke laat dus ook meteen maar zien wat ze zoal op haar vaste afdeling ‘kaarsen en keramiek’ maakt. Ze houdt zich met name bezig met het vervaardigen van keramiek. “Kijk, we hebben hier verschillende mallen, daar drukken we de klei op of in. We maken de klei glad en dan bakken we de vorm. En dan hebben we een mooie schaal. En dan kunnen we hem beschilderen.”

Mieke, een andere cliënt van de Parabool, werkt in de papierschepperij en op de afdeling ‘kaarsen en keramiek’. “De kerstmarkt is hartstikke gezellig”, zegt ze. “We maken mooie spullen, we doen ons best. We zijn net begonnen met het maken van vazen. Die worden goed verkocht, ze zijn niet duur. Ze hebben grotendeels neutrale kleuren zodat ze in elk interieur passen. Je kunt ze altijd bestellen in de kleur naar je eigen wens. We vinden het heel leuk om bestellingen te maken. Dan weet je voor wie je het doet.”

Ze geeft ook een korte demonstratie van hoe ze zelf papier maakt. Met hele fijne schepramen haalt ze de pulp uit een grote bak. Die pulp wordt vervolgens te drogen gelegd. Als de pulp lang genoeg heeft gedroogd, wordt het papier geperst. “We maken er van alles van, van kerstkaarten tot enveloppen”, vertelt Mieke. “We verzorgen zelf de opdruk van de kerstkaarten. Stempelen, schilderen, tekenen, we doen het allemaal zelf. En misschien nog wel het allerbelangrijkste: Er wordt hier haast niks weggegooid.” Akke: “Maar we verkopen hier gedurende het hele jaar leuke spulletjes. Echt niet alleen maar met de Kerstmarkt. En ook in de Paraboolwinkel in het Kulturhus. Kom gerust maar eens langs!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.