draaitafelveteranen terug aan het front

De plannen om een keer samen te draaien bestonden al langer, maar het kwam er niet van. Er was een heuse stammenstrijd voor nodig om de DJ’s Akkie Spijkerman (47) en Marcel van Rossum (52) weer samen achter de draaitafels te krijgen. De twee presenteren samen het komende weekend de Raalter Classic Rock Top 100 in Café De Gouverneur in Raalte.

De twee zijn echte draaitafelveteranen. De ouderen kennen hen wel. Van ’t Raalter Taphuus, White Devil, de Molenbar of één van die vele andere gelegenheden waar ze vroeger achter de draaitafels hebben gestaan. Marcel was van de soul en de disco en later ook van de (alternatieve) rock, Akkie was van de rauwdouwer rock. Beiden waren in verband met gezins- en/of werkverplichtingen al enige tijd gestopt. Marcel kreeg echter enkele jaren geleden het verzoek om weer een keertje te draaien op een bruiloft. En dat was weer het begin van meer. Akkie deed eigenlijk niets meer.

“Vorig jaar presenteerde ik een rockavond in De Gouverneur”, vertelt Marcel. “Komt ineens Akkie bij me. Dat wat ik draaide was Molenbarmuziek en dat had niets met rockmuziek te maken. En ik moest dus rock gaan draaien.” We onderbreken het citaat even voor een korte uitleg: Met Molenbarmuziek wordt in dit geval de (licht) alternatieve muziek uit de jaren tachtig bedoeld. Je kent het wel: De U2’s, de Talking Heads en de Simple Minds. En met echte rock bedoelde Akkie natuurlijk bands als AC/DC, Led Zeppelin en Black Sabbath. “Doe het dan zelf, was mijn reactie”, vertelt Marcel. En dat was dus ook precies wat Akkie deed. Hij klom achter de draaitafels en begon zijn favoriete rock te draaien. “En toen was het gevoel er weer helemaal”, stelt Akkie. “Ik neem het Marcel nog steeds kwalijk, ha ha! Dit vreet zeeën van tijd!”

Al brainstormend kwamen de twee op het idee om een echte Raalter Classic Rock Top 100 samen te stellen. Henri Zwakenberg was net zo enthousiast en bood De Gouverneur aan als locatie. Samen stelden de twee aan de hand van enkele andere lijsten een formulier met honderd klassieke rocknummers samen. Het publiek mocht daaruit een top 10 kiezen, aangevuld met twee nummers eigen keuze. In totaal gaven ruim tweehonderd rockfans aan de oproep gehoor. Tom Schotman van Hersch verzorgde de verdere technische ondersteuning

De twee denken overigens met veel plezier terug aan hun vroegere draaitijd. “Het was mijn doel om de hele zaal aan het dansen te krijgen”, stelt Marcel. “En als dat lukte was dat een enorme kick. Maar je moest natuurlijk ook aan de zaalhouders denken. Soms gewoon even een wat minder dansbaar liedje draaien zodat iedereen weer een drankje ging halen. Mijn favoriete draaisessie was op een middelbare school. Daar speelde ook een band en ik verzorgde met drive-in Black Ghost het voorprogramma. Maar die band werd gewoon van het podium gefloten en wij moesten terug komen. We hadden net de boel ingepakt. Ik weet het nog precies, ik zette Madness met ‘Nightboat to Caïro’ op en die hele tent stond op de kop!”

Maar hij heeft ook andere gelegenheden meegemaakt. Daar waar het wat minder gezellig was. “Ik herinner me de Wolvenkoele in Twello. Daar waren die dag alleen maar bedenkelijke types. En er broeide wat. Ineens trokken ze allemaal messen en het werd me een chaos. Ik ben weggedoken achter de bar en heb een kruk gepakt om van me af te kunnen slaan. Ze trokken er een ober behoorlijk los… Heel angstaanjagend!” Akkie kent de tent ook. “Ik stond er met mijn rockplaatjes. En die lui vonden er niks aan. Die wilden soul. Dus ik heb vervolgens naar Joop van den Enk gebeld, die ons voor die tent had geboekt en die heeft snel geregeld dat er nog een hele andere koffer met allemaal soul mijn kant op kwam. Maar dat is dus echt niet mijn muziek! Ik was blij dat ik er weg kon!” Akkie denkt met name met plezier terug aan de draaisessies op de campings. “Die discoavonden bij de Krieghuusbelten en op de camping in Luttenberg waren echte feesten. Alle meisjes in de make-up. Die waren op vakantie en gingen helemaal los… Maar ook bij het Raalter Taphuus heb ik een prachtige tijd gehad!”

En natuurlijk, we kunnen het niet laten: Het cliché van de DJ met aan elke vinger tien vrouwen, klopte dat nog een beetje voor hen? Marcel (lachend): “In het begin wel. Ja, zeer zeker, maar ik heb eigenlijk al vrij vroeg verkering gekregen en ik ben nog steeds met dezelfde vrouw samen. Ze ging daarna heel vaak mee. Als chauffeuse en als bewaking, ha ha!” Voor Akkie lagen de zaken anders: “Ik kan wel zeggen dat het voor mij ook gold, maar dat is niet zo. Voor mij stond de muziek op één. Het is altijd pure hobby voor mij geweest!”

Vrijdagavond worden tussen 21.00 en 02.00 uur de eerste vijftig nummers (in willekeurige volgorde) gedraaid bij De Gouverneur. Zaterdagavond volgen nog eens dertig nummers en de uiteindelijke Top 20. “We verwachten heel veel van deze avonden. Veel van onze oude bekenden hebben al aangekondigd dat ze even langs komen. We hebben bij zoveel mogelijk nummers beeldmateriaal gezocht en daar zit echt uniek spul bij. We hebben zelfs live opnamen van Deep Purple, van toen het nog echte jochies waren!” Onder de mensen die een lijst hebben ingeleverd wordt bovendien een dinerbon verloot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.