cafe de schoenmaker viert 75 jarig bestaan

Café De Schoenmaker in Luttenberg viert in december het 75-jarig bestaan. Dat gebeurt met diverse acties en activiteiten. Al drie generaties lang bestiert de familie Vloedgraven de Luttenbergse kroeg.

In 1933 begonnen Harm Vloedgraven en zijn vrouw Grada met het café, annex schoenenherstelzaak, annex kapperszaak. Na het overlijden van Harm in 1962 stootten zoon Hennie en diens vrouw Mariet de andere activiteiten af en kozen definitief voor de horeca. De Schoenmaker maakte in de jaren zeventig en tachtig bijna nationale furore als rockkroeg, mede dankzij de concerten in het nabijgelegen Elckerlyc. Hennie en Mariet gaven de zaak in 1999 over aan hun dochter Nathalie en haar man Jan te Wierike.

“Dit werk houdt je jong”, vertellen Hennie en Mariet, die nog steeds af en toe een handje meehelpen in het café. En dat ze gelijk hebben, blijkt wel uit het feit dat de twee midzestigers er allebei jaren jonger uitzien. “Het mooie is de omgang met andere mensen, de vrolijkheid, de sterke en slappe verhalen die je hoort. We kunnen wel een boek schrijven over Luttenberg en dan met veel zaken erin die niemand weet.” Nathalie en Jan vallen hen bij: “Alle leeftijden komen hier, maar natuurlijk vooral veel jongeren. Hartstikke gezellig. Je blijft altijd op de hoogte van het hier en nu. Je hoeft geen krant te lezen!”

Mariet heeft pas geleden nog gehoord hoe haar schoonvader ooit in Luttenberg was begonnen. “Een zus van Hennie vertelde dat hij hier ‘de brulfte’ had gegeven, iedereen had afbetaald en kon beginnen met zijn eigen bedrijf. Hij had nog 25 gulden in zijn zak!” Harm overleed al op vroege leeftijd, hetgeen er voor zorgde dat Hennie en Mariet al heel jong op de zaak kwamen. “Er kwamen hier jongeren uit de hele regio”, herinnert Hennie zich. “Veel ervan wisten niet dat we getrouwd waren, die dachten dat we broer en zus waren. Dan kwamen ze bij me of ze met m’n zus op stap mochten. En ik dan meteen: ‘Als je vanavond goed verteert, dan mag jij vanavond met m’n zus weg’, ha ha!”

Het nadeel van het horecawerk is volgens Hennie en Mariet het gewicht dat het werk drukt op het sociale leven. “Toen we ophielden met het café hadden we overal kennissen, maar nauwelijks vrienden. Dat is soms best lastig. We moesten echt een nieuwe vriendenkring opbouwen.” Hennie: “Anderzijds leer je door dit werk wel heel veel mensen kennen. Kijk, ik kwam laatst nog bij een cafeetje in de buurt binnen om te biljarten. Word ik daar begroet door een oude kennis die ik in geen twintig jaar had gezien. Hij herkende me meteen.” “Je bouwt hier ook wat op”, vullen Jan en Nathalie aan. “Het is hier één grote familie. Agnes Bosch-Cents, die hier al 33 jaar werkt, is als een tante voor de hele kroeg. En Irma Kemperman werkt hier ook al weer ruim veertien jaar.”

Maar het is ook in De Schoenmaker niet altijd alleen maar gezelligheid. Jan, Nathalie, Hennie en Mariet weten er alles van. “We hebben hier allemaal wel eens tot diep in de nacht zitten praten met gasten die minder goed in hun vel zaten. Zodat ze toch wat beter te pas naar huis zouden gaan. En we hebben allemaal regelmatig aangeschoten mensen naar huis gebracht. ” Mariet: “Het was een keer zo’n dikke mist dat ik zelf, toen ik net een stamgast had afgezet, met auto en al in de sloot eindigde. Stond ik net zo hard weer bij hem op de deur te kloppen.”

Café De Schoenmaker viert het 75-jarig jubileum met verschillende acties en activiteiten. Zo is er op vrijdagavond 12 december een Moonlight Party met optredens van onder andere het personeel van het café. Op zondagavond 14 december staat er een optreden van de formatie Geen Steil op het programma; zondag 21 december wordt er van 18.00 tot 22.00 uur een Après Ski Party in het café gehouden. Tweede Kerstdag zijn er van 16.00 tot 22.00 uur talloze kerstactiviteiten in het café. Het nieuwe jaar wordt op donderdagavond 1 januari ingeluid met een Creedence Clearwater Revival tribute van de formatie GenerC.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.