bijzondere plattegrond deventer binnenstad

Er is een nieuwe en tevens bijzondere plattegrond van de historische Deventer binnenstad gemaakt door de Armeense cartograaf Ruben Atoyan. Hij heeft handmatig de gehele binnenstad, huisje voor huisje, getekend in een model dat verwijst naar zeventiende eeuwse cartografen, zoals Johan Bleau. Het resultaat is een zeer decoratieve en informatieve plattegrond, in het zogenaamde vogelperspectief.

De 54-jarige Atoyan is een wereldwijd erkende specialist op gebied van historische stadsplattegronden. Hij tekende onder meer al de steden Berlijn, Venetië en Sint Petersburg. Hij werd hiervoor onderscheiden door de International Cartographic Association. Het was Natasja van Dulmen, van het Deventer bedrijf Dionel, die het initiatief nam om Atoyan te vragen ook een plattegrond te maken van Deventer. Hij ging graag op haar verzoek in, mede ook vanwege de vele historische panden in de stad. Ruim een week lang heeft Atoyan in Deventer rondgezworven, en vele honderden schetsen gemaakt. Vervolgens heeft hij deze schetsen de afgelopen drie maanden verwerkt tot een waar cartografisch kunstwerk.

De plattegrond van Atoyan geeft een zeer gedetailleerd beeld van de binnenstad van Deventer. Zijn kaart mag gezien worden als een ware opvolger van de stadsplattegrond van Johan Bleau uit 1649. Het eerste exemplaar van de plattegrond wordt vrijdag 12 december aangeboden aan burgemeester Heidema door mevrouw R. Bos, voorzitter van de Stichting Deventer 2008. De plattegrond is een uitgave van Dionel, in samenwerking met de VVV Deventer en de Stichting Deventer 2008.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.