waterschapsverkiezingen officieel van start

Salland Centraal is de laatste paar weken een beetje into de Waterschapsverkiezingen. Dat duurt nog twee weken, want dan zitten die verkiezingen er weer op. Vandaag zijn die verkiezingen pas begonnen. Staatssecretaris Huizinga gaf donderdagochtend het officiële startsein door zelf het eerste stembiljet op de post te doen. Want de verkiezingen gaan per post. Niet via een stemhokje of via internet, maar gewoon via een formulier in een enveloppe.

Het is voor het eerst dat de verkiezingen in heel Nederland tegelijk gehouden worden. Voorheen hielden de waterschappen ieder op een eigen moment verkiezingen. Met de modernisering van de wetgeving in 2007 is daar verandering in gekomen. Wat verder nieuw is, is dat het lijstenstelsel dit jaar is geïntroduceerd. Vele belangengroepen hebben een lijst ingediend. Iedereen van 18 jaar en ouder kan zijn stem uitbrengen op een van de kandidaten. Daarmee lijken de waterschapsverkiezingen meer dan voorheen op de verkiezingen die we kennen bij de Tweede Kamer of bij de gemeente.

Staatssecretaris Huizinga benadrukte donderdag bij de aftrap van de verkiezingen dat het belangrijk is dat burgers hun stem laten horen. Komende jaren staat Nederland namelijk voor een aantal grote watervraagstukken. Denk daarbij aan de zeespiegelstijging als gevolg van klimaatverandering. De waterschappen staan voor een uitdagende opgave en moeten daarbij soms best moeilijke afwegingen maken. Zij zoeken continue naar de balans tussen belangen als veiligheid, economie, landbouw en natuur.

“Ik vind het belangrijk dat het werk van de waterschappen wordt gedragen door ons allemaal”, aldus Huizinga. “Hoe kan dat beter dan door je stem te laten horen? Hoe kan dat dus beter dan door invloed uit te oefenen op het bestuur van het waterschap!” Ook de mede-overheden riepen inwoners en aanwezigen op gebruik te maken van het stemrecht. Gedeputeerde Piet Jansen: “De taken van waterschappen staan niet ter discussie. En het gaat al lang niet meer om waterbeheer alleen. Mensen willen meebeslissen en -denken, samen met de overheden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.