verondieping van linderveldplas afgeblazen

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Deventer is dinsdag tot een opmerkelijk besluit gekomen, het grondtransport naar de Linderveldplas in Lettele is voorlopig afgeblazen. De gemeente acht het risico te groot dat het storten van grond in de plas slecht is voor het milieu. “Zolang de risico’s voor het milieu niet duidelijk zijn, is het storten van grond in de plas onverantwoord”, zo zegt het gemeentebestuur.

Daarmee hebben de omwonenden van de Linderveldplas een eerste kleine winst geboekt. Zij hadden zich bezorgd uitgelaten over de grondtransporten naar de plas, omdat juist niet duidelijk in kaart was gebracht wat de gevolgen daarvan voor het milieu zijn. In een brief aan de toekomstige waterschapsbestuurders hebben zij gevraagd naar hun mening. Het Algemeen Plattelands Belang heeft daar inmiddels op gereageerd.

“Ook wij, beoogd aankomend bestuurders van het waterschap, hebben gehoord van de commotie die de voorgenomen verondieping van de Linderveldplas teweeg heeft gebracht”, schrijft het Algemeen Plattelands Belang Grootsalland. “Wij delen de bezorgdheid van de omwonenden van de Linderveldplas en vindt het niet kunnen dat PB Lettele en omwonenden in het afgelopen jaar geen gehoor en reactie gekregen hebben op de door hun gestelde vragen.”

“APB Grootsalland is dan ook van mening dat er op dit moment nog geen goede afweging gemaakt kan worden omdat het nog niet duidelijk is wie het bevoegde gezag is bij de verondieping van de Linderveldplas. Om die reden is het dan ook niet wenselijk dat op 5 november door de GMG Grondmij gestart wordt met de werkzaamheden”, zo luidde de reactie dinsdag 4 november al. “Op dit moment is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn van het storten van slib voor het omringende grondwater, ook als er sprake is van licht vervuild slib.”

“Wat Algemeen Plattelands Belang betreft wegen de voordelen van dit project niet op tegen de vele nadelen voor wat betreft het milieu ter plaatse, de leefbaarheid en veiligheid en niet in de laatste plaats de kosten ervan. Wat betreft de belangen van de inwoners in het gebied kan worden gesproken van een overvaltactiek, waartegen deze zich niet of nauwelijks kunnen weren. Een werkwijze die vreemd zal zijn aan die van APB. Het zal vanwege dat alles duidelijk zijn dat wij tegen de stort van vervuild slib in de voormalige zandwinning op het Linderveld zijn.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.