salland in de ban van intochten sinterklaas

De Zwarte Pieten zijn in beste stemming en staan te trappelen om de dorpen in Salland te bestormen. Nog twee dagen en dan brengen zij Sinterklaas en zijn schimmel weer veilig aan land, waar hen een druk programma te wachten staat. Afgelopen zomer hebben de Pieten geoefend om vele verschillende programma’s voor te bereiden, de voorbije weken zijn op Pakjesboot 12 alle cadeautjes ingepakt en momenteel worden er weer miljoenen pepernoten gebakken. De Sint en zijn Pieten zijn er helemaal klaar voor, de Sallandse dorpen wachten in spanning af. Want wat kan er nog mis gaan…?

Op zaterdag 15 november komt Sinterklaas met al zijn Pieten aan in Almere Haven. Nadat de Spaanse enclave in de stad van burgemeester Annemarie Jorritsma zijn aangemeerd (live op televisie te zien bij Z@ppelin) haasten zij zich naar Salland voor de plaatselijke intochten. Om 13.30 uur heeft Heino de primeur, een half uur later komt de Sint en zijn gevolg naar Raalte. Daar wacht hen een groot feest, want de Scouting Raalte en het Raalter Ondernemers Verbond (ROV) hebben zich flink uitgesloofd om er zaterdag een waar spektakel van te maken.

Sinterklaas komt met zijn trouwe viervoeter rond 14.00 uur naar het plein voor Hotel De Zwaan, waar een groot podium wordt gebouwd. Vanaf het podium zal Sint de kinderen heel goed kunnen zien, en de kinderen hem natuurlijk ook. Net als verleden jaar is er opnieuw een ‘binnenring’ vóór het podium. Die ruimte is alleen voor de kleinere kinderen bestemd. Oudere jeugd, vaders en moeders moeten achter de afzettingen blijven, zodat de kids alles goed kunnen zien. Kinderen op de nek zijn natuurlijk prima, maar gun ook anderen de ruimte en het zicht.

De kinderen zullen een kwartier voordat de Sint en zijn ruim veertig Pieten Raalte betreden enkele sinterklaasliedjes oefenen. Daarvoor zijn al een aantal Muziekpieten ingevlogen die dat gebeuren leiden. Het eigenlijke programma duurt ongeveer een uurtje, daarna begint de rondrit door het centrum van Raalte. Vanaf de Varkensmarkt wordt er gelopen door de Herenstraat, Grotestraat, Brugstraat, Domineeskamp, Munstersestraat, De Plas, Grote Markt, De Waag, De Wal, Marktstraat en Varkensmarkt. Er wordt geëindigd bij Hotel De Zwaan, met de balkonscene. Daarna gaat Sinterklaas even een dutje doen.

Op zondag 30 november is het overigens alwéér dikke pret in het centrum van Raalte, want dan heeft het ROV een nieuwe koopzondag gereserveerd. Tijdens de koopzondag, tussen 13.00 en 17.00 uur, tref je natuurlijk vele Pieten aan in de straten en komt Sinterklaas zelf misschien ook wel een rondje doen. Ook kun je altijd even kijken bij Het Huisje van de Sint op de Nieuwe Markt in het voormalige pand van de Mitra. Daar staat ook de rode brievenbus voor tekeningen en kleurplaten. De Postpiet zorgt ervoor dat alles keurig bij de Sint op het bureau belandt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.