mozaiek van nachtwacht op 30000 klompjes

Rembrandts ‘De Nachtwacht’ als één groot mozaïek van 30.000 beschilderde miniklompjes. Het kan! Martin Dijkman van Dijkman Klompen Atelier in Luttenberg is momenteel druk bezig met de realisatie van dit enorme project. Hij hoopt ‘zijn’ Nachtwacht in het voorjaar van 2009 aan het publiek te kunnen presenteren. Het mozaïek wordt uitgevoerd op ware grootte en meet inclusief lijst vier bij 5,80 meter. De constructie is demontabel en bestaat uit vijftien losse panelen, zodat ‘De Nachtwacht op klompen’ gemakkelijk over de wereld kan reizen.

Het enorme klompenmozaïek is in eerste instantie bedoeld als promomateriaal voor grote beurzen en evenementen in binnen- en buitenland. Evenementenbureaus (zowel in Nederland als in Azië), diplomaten en het bedrijfsleven zijn al enthousiast over het project. De Nachtwacht op klompen, ‘Hollandser’ kan niet!

“Voor het Luttenbergs Feest heb ik al een keer een mozaïek van klompen gemaakt, toen van het logo van het dorp”, vertelt Martin. “Het concept van een klompenmozaïek bestond dus al wel wat langer. En dan kom je aan het denken. Een klompenmozaïek van een Hollands tafereel, is dat geen leuk idee? Het begon met bloemen, daarna werd het een landschap, vervolgens dacht ik aan iets met ‘Delfts Blauw’ en uiteindelijk kwam ik uit op de Nachtwacht. Ja, als je iets doet, dan moet je het goed doen. De Nachtwacht is het bekendste schilderij ter wereld. Het is al een complexe compositie en Rembrandts spel met licht donker maakt het er niet gemakkelijker op. Ik denk dat we geen moeilijker schilderij hadden kunnen uitkiezen.”

Samen met het internetbedrijf Webmakeover werden de plannen verder vorm gegeven. Er werd uiteraard contact gezocht met het Rijksmuseum Amsterdam. Daar reageerde men enthousiast en Martin kreeg een cd-rom toegestuurd met een grote digitale afbeelding. Deze werd bewerkt totdat er een mozaïek van 60.000 vakjes overbleef (elk miniklompje is in twee kleurvakjes verdeeld). Verschillende partijen werden aangeschreven om het project te sponsoren. Martin zelf betaalde de klompjes en verfproducent Royal Talens voorzag hem van de verf, maar liefst 255 kleuren. Daarnaast moesten er verschillende rechten vastgelegd worden.

En last but not least, Martin had veel vrijwilligers nodig. Want die 30.000 klompen moeten allemaal beschilderd worden. Daarvoor wist hij gelukkig een aantal enthousiastelingen uit Luttenberg en Mariënheem te mobiliseren. Momenteel wordt er meerdere dagdelen per week geschilderd in de voormalige brandweerkazerne in Luttenberg. “Eigenlijk is het allemaal enorm uit de klauwen gelopen”, vertelt Martin. “Ik had van tevoren geen flauw idee dat het project deze omvang zou aannemen. Kijk, in het begin is het nog even afwachten, mijn vrouw moest het ook allemaal nog maar zien gebeuren, maar toen we wat verder begonnen te komen, raakte iedereen enthousiast.”

“Ook het zakenleven vindt het geweldig. Als je dit inhuurt voor een grote beurs, heb je een enorme publiekstrekker bij je stand, maar ook van het Ministerie van LNV en van het Nationaal Bureau voor Toerisme en Congressen heb ik al enthousiaste reacties gekregen. In Hong Kong heeft een groot organisatiebureau al belangstelling getoond. Ja, en nu komen de verzoekjes al binnen, hè… Of ik ook een mozaïek van de Martinitoren kan maken. Een andere zakenrelatie wilde een groot luxe jacht in klompen. Misschien is dit wel het begin van een hele nieuwe carrière, ha ha! Maar als deze klaar is, wil ik er eerst de wereld mee over. Daarna hoop ik het ergens in deze gemeente een permanent plekje te kunnen geven. De burgemeester heeft al enthousiast gereageerd.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.