marienheems stel neemt t losse hoes over

“Ik ben gewoon een beetje verliefd op ’t Losse Hoes”, stelt Vincent Vree Egberts uit Mariënheem. “Ik heb hier 25 jaar geleden het koksvak geleerd. Dit is zo’n prachtig pand in zo’n mooie omgeving, je staat hier middenin de geschiedenis.” Vincent heeft onlangs samen met zijn vrouw Paulien de exploitatie van Hotel ’t Losse Hoes op de Holterberg overgenomen. De twee zijn al de eigenaren van De Kruidentuin in Mariënheem. Begin november zijn de deuren, na vier maanden, weer open gegaan. “En daarna ging het vanzelf. Binnen een uur hadden we zestig koffiegasten!”

’t Losse Hoes is onder culinaire liefhebbers geen onbekende locatie. Het pand is te vinden aan de voet van de Holterberg, een bekende toeristische hotspot. ’t Losse Hoes staat er sinds 1931. Het begon als theehuis, maar inmiddels beschikt het pand over een ruime caféruimte, een restaurantdeel dat plaats kan bieden aan circa 120 gasten en een feestzaal voor gezelschappen tot honderd personen. Daarnaast is er ook nog het hotel dat beschikt over zestien suites. Het restaurant had vroeger de allure die de Librije nou geniet. Aan de muur prijken nog enkele foto’s van prominente gasten (leden van het Koninklijk huis).

Maar Vincent en Paulien zijn niet van plan om voor Michelinsterren te gaan. “We willen hier een goed, gezellig en stijlvol restaurant voor een breed publiek”, stellen ze. Het restaurant hebben ze al omgedoopt tot de Kruidentuin. “We hanteren hier exact dezelfde kaart als in Mariënheem. We gaan ook voor dezelfde formule. Kortweg, van zwezerik tot schnitzel.”

Vincent droomde al jaren ervan om terug te keren naar zijn oude stekkie, de plek waar hij het koksvak had geleerd. “Vier jaar geleden kreeg ik te horen dat het restaurant weer in nieuwe handen was gekomen. Ik dacht ‘die kans krijgen we dus nooit weer’. Maar zo’n vier maanden geleden belde de eigenaar van het pand, de heer Witte, me op. De vorige exploitant was failliet gegaan. Of wij ’t Losse hoes niet wilden overnemen. Om eerlijk te zijn, hebben we daarna twee dagen op een roze wolk geleefd. Maar toen we een bezoek brachten en we het erover hadden met de eigenaar hebben we eigenlijk al snel nee gezegd. Er was teveel achterstallig onderhoud. Maar het bleef maar kriebelen. We hebben uiteindelijk drie keer nee verkocht. We konden het gewoonweg niet uit ons hoofd zetten. Het begon al helemaal te leven. Uiteindelijk hebben we het vierde voorstel aangenomen. We laten ons niet gek maken door de kredietcrisis, we geloven hier in!”

Paulien zal als gastvrouw de scepter zwaaien over ’t Losse Hoes, Vincent blijft voorlopig in Mariënheem. “Het wordt druk ja, dat kun je wel zeggen”, lachen de twee. “Maar het draait om de liefde die je hebt voor de zaak en dat zit bij ons helemaal goed. Het gevoel? Man… Dat kan ik je niet uitleggen. Kijk maar even rond.” En trots laat het echtpaar de, eerlijk is eerlijk, indrukwekkende locatie zien. “Dit pand is zo mooi”, stelt Paulien. “Waar in Nederland kom je zo’n prachtig Bourgondisch restaurant tegen? Nergens!”

“En dan heb je nog die locatie… De Holterberg staat op de lijst van werelderfgoederen. Het is hier prachtig. Het hele jaar door lopen er hier toeristen en wandelaars. Laatst reden we hier weg en toen we van de berg afkwamen, realiseerden we ons dat we gewoon vlakbij huis waren. Je waant je er echt in een andere wereld. Het pand, de locatie, de natuur en natuurlijk onze passie en liefde, daarmee gaan we het redden. De mond-tot-mondreclame is nu al aan de gang. En daarvan moet je het hebben. De reserveringen lopen nu al boven verwachting.” Vincent: “Ik weet nog dat ik hier voor het eerst binnenkwam met de huidige eigenaar. Ik wist alle lichtknopjes nog te zitten. Dat wist hij niet eens. We hebben hier een plek waar we beide hart voor hebben. Waar we de mensen heerlijk gaan verwennen!”

Vincent en Paulien hadden ’t Losse Hoes nog niet overgenomen of het gonsde al van geruchten in Mariënheem. De twee zouden de Kruidentuin opgeven. “Maar dat is dus pertinent niet waar, laat dat duidelijk zijn”, stelt Vincent. “We hebben acht jaar bloed, zweet en tranen in de Kruidentuin gestopt, die willen we echt niet kwijt. Nee hoor, we gaan ’t Losse Hoes zelfs bij onze activiteiten in Mariënheem betrekken. Stellen die hun huwelijk bij de Kruidentuin in Mariënheem vieren, krijgen zo meteen een gratis overnachting in ’t Losse Hoes aangeboden.”

De twee hebben de handen flink uit de mouwen gestoken. Het hele interieur van het restaurant, de feestzaal en de suites is vernieuwd, er staat een nieuwe keuken en het achterstallig onderhoud is weggewerkt. Het restaurantgedeelte heeft weer de klassieke en Bourgondische uitstraling die past bij de rest van de locatie. De feestzaal heeft een wat zachtere uitstraling met veel crème en lichtbruin. Plannen zijn er ook genoeg. Volgend jaar zal het hotel met zes suites worden uitgebreid. “Voorlopig is het goed zo, maar klaar zijn we nooit. Of er nog meer restaurants volgen? Nou, er bestaan geen plannen, maar zeg nooit nooit.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.