kunstkrabbels van anna doghikian in strunk

Benne Solinger opent zaterdag 8 november in de prachtige museumboerderij Strunk om 13.00 uur de expositie van Anna Doghikian uit Heino, die eerder al exposeerde in het Wooldhuis en bij boekhandel Waanders in Zwolle. De expositie, die tot eind december te bezichtigen is aan de Deventerweg 64 in Raalte, is bijzonder omdat deze 47-jarige Armeense werkt vanuit het principe ‘er bestaat geen lijn in deze wereld, maar het is een ontmoeting van donker en licht waar zich een lijn manifesteert’.

De werken van Anna Doghikian, meestal gebouwen, ontstaan door eigen bedachte kunstige krabbels, waardoor het werk een heel eigen gezicht krijgt. Wie het werk van haar ziet, zal begrijpen waarvoor er voor het woord krabbels is gekozen. Pentekeningen bestaan uit alleen maar krabbels die tezamen een prachtig beeld geven van een kasteel, kerkgebouw, woning, of portret. Eind 2004 heeft Anna Doghikian verschillende Raalter kerkdorpen bezocht ter inspiratie, welke duidelijk naar voren komen in haar nieuwe expositie.

Anna Doghikian is een in Armenië geboren en goed opgeleide architect. Zij doorliep de Technische Universiteit van Jerevan in de jaren 1978 tot 1983. Naast stedenbouwkundige vakken, kunst- en architectuurgeschiedenis en restauratie koos zij als specialisatie architectuur voor woningen en openbare gebouwen. Met name de creativiteit in het ontwerpen vond zij een grote uitdaging. Na haar studie werkte Anna Doghikian tot 1990 als architect bij een groot architectenbureau. In de daaropvolgende jaren was er een enorme economische crisis, waardoor zij allerlei taken op zich heeft moeten nemen, waaronder het werk als archeologe.

Om de vrije tijd door te komen startte zij toen met het maken van pentekeningen. Door haar opleiding en jarenlange werk bij het architectenbureau had zij een grote technische en praktische kennis opgedaan in het tekenen van goed doordachte gebouwen. Door het kijken naar lichtvallen en schaduwen en het uitproberen van haar eigen ontwikkelde techniek ontstonden er zeer fraaie schilderijen van Armeense gebouwen. Na de verhuizing naar Nederland in 1994 besloot Anna om zich ook in haar nieuwe woonomgeving toe te leggen op het maken van schilderijen van gebouwen, bedrijven en kerken.