horeca voelt pijn maar niet door rookverbod

Het sinds 1 juli 2008 van kracht zijnde rookverbod heeft tot een flinke chaos geleid in de kleinste cafés van het land, zo blijkt uit onderzoek van Koninklijk Horeca Nederland. De organisatie eist nu snel duidelijkheid van minister Ab Klink of het rookverbod blijft gehandhaafd of dat het de prullenbak ingaat. Meer uitbaters van kleine cafés lappen de nieuwe wet namelijk aan hun laars. Ook in Salland verschijnen al weer steeds meer asbakken op tafel.

Volgens KHN ontstaat oneerlijke concurrentie als het rookverbod niet wordt gehandhaafd en in sommige cafés daardoor toch een sigaret kan worden opgestoken. De brancheorganisatie heeft vijf punten geformuleerd waarover het duidelijkheid wil van minister Klink. Behalve handhaving, moet de minister laten weten wat hij doet aan compensatie voor kleine ondernemingen die hun omzet zien kelderen. “Wij zijn van mening dat minister Klink onvoldoende heeft nagedacht over de gevolgen van het rookverbod”, zo vertelt directeur Lodewijk van der Grinten van KHN. “De overheid moet nu zijn werk gaan doen.”

De horeca heeft dit jaar van alle economische sectoren in het derde kwartaal het slechtst gepresteerd, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De uitgaven van consumenten in de horeca daalden het afgelopen kwartaal zelfs. Maar het CBS denkt niet dat dit is veroorzaakt door het rookverbod dat op 1 juli is ingevoerd. “De horeca presteerde in het tweede kwartaal ook al niet best”, aldus econoom Michiel Vergeer van het CBS.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.