het veldtmaat boek na 25 jaar krant

Je heet Veldmaat, Veltmaat of Veldmate, dan ontvang je al 25 jaar lang de Veld(t)maat-krant. Reden om dit jaar met een heus boek te komen. Het Veld(t)maat-boek wordt op zaterdag 6 december gepresenteerd. In het boek is Benny Veltmaat zelfs teruggegaan tot 1650, om te kijken waar de familiestamboom zijn oorsprong heeft. Alles wat Benny aan de weet is gekomen staat in overzichtelijke stambomen in het 300 bladzijden dikke boek.

Achter in 1500 werden in Overijssel en Gelderland stukken hei ontgonnen voor landbouw. Die stukken grond werden destijds ‘veltmaeten’ genoemd en daar kwamen boerderijen op te staan. De vroegste al vóór 1596. Je had toen nog geen achternaam dus als je naar de buurman ging zei je dat je even ‘op de Veltmaete’ ging. Zo ongeveer is het met die naam begonnen. Je had toen al vier van dat soort boerderijen. Toen de namen bij Napoleon gedeponeerd moesten worden zal iedereen er zijn eigen schrijfwijze wel op nagehouden hebben en… Afijn, het dikke boek vertelt er alles over.

Het boek wordt op 6 december om 14.00 uur gepresenteerd in de oudste nog bestaande boerderij ‘De Veldmaat’ aan de Koedijk 56 in Lochem, waar het Historisch Genootschap Lochem-Laren-Barchem zit. Hier vind je meer informatie en bestelmogelijkheden. Mailen naar veltmaatboek@gmail.com of bellen met Ineke Grouve-Veltmaat (0548-617190) kan ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.