het sallands hier en nu van go planet

Alles is op z’n plek gevallen, zo zien ze het zelf. Oud-Heetenaar Willie Oosterhuis en Raaltenaar Ronald Nijboer hebben enkele maanden geleden de algehele bedrijfsvoering bij het Enschedese uitgaanspark Go Planet overgenomen. Hun missie? “We willen Go Planet teruggeven aan het volk!” De twee hebben er zin in en zitten vol vertrouwen. “Hier hebben we ons eindstation gevonden, hier komt alles samen, hier beschikken we over alle mogelijkheden om dat waarin we goed zijn verder uit te bouwen!”

Willie kennen we natuurlijk van RTV Oost, waarvoor hij al jaren onder andere De Regiotap maakt. Ronald was tot voor kort hoofdredacteur sport bij de regionale omroep en figureert in de Regiotap als ‘Theo Tap’. Beiden hebben ook de nodige horeca-ervaring. Ronald heeft jarenlang bij De Leeren Lampe gewerkt, Willie bestierde eerder een discotheek (maar die ging failliet nadat een portier kort na de opening werd doodgestoken). Geruchten dat hun carrièremove ook het einde zou betekenen voor hun tv-carrière blijken pertinent onwaar. “Ik ben tv-maker”, zo stelt Willie. “Dat is wat ik doe, dat is wat ik kan en dat blijft ook zo. We hebben het vorige seizoen rondgetrokken met de Regiotap. Bij Go Planet hebben we nu een vaste locatie gevonden. We beschikken hier over één van de mooiste tv-studio’s van Nederland. De belichting is hier perfect. Ik blijf alles doen wat ik ooit heb gedaan, het schuift alleen meer in elkaar!”

Go Planet werd zo’n tien jaar geleden neergezet in Enschede. De eigenaren wilden er een soort van Disney Park van maken, maar de kosten waren dermate hoog dat dat jammerlijk mislukte. Daarna volgden de eigenaren zich kort achter elkaar op. De ruimtes werden verdeeld onder verschillende huurders. Zo biedt Go Planet inmiddels onderdak aan bioscoop Cinestar (vorig jaar 750.000 bezoekers), gamecafé Wzzrd, een kartbaan, een fitnesscentrum, Dive World en verschillende restaurants.

Go Planet Parc werd dit jaar gekocht door de Twentse ondernemers Guus Brandriet en André van Leeuwen. “Ze hebben met meerdere partijen gepraat die hier eventueel iets wilden doen en uiteindelijk kwamen ze bij mij uit”, vertelt Willie. “Een kwartier nadat ze gebeld hadden, zat ik al met Guus om tafel. Zijn eerste vraag was wat ik zou doen om het hier weer aan de praat te krijgen. Ik zei meteen dat dit teruggegeven moest worden aan het volk. Nadat we een kwartiertje hadden gepraat, zei hij: ‘Dat gaan we doen!’ En ik zat daar maar van ‘ho, ho, je vroeg me alleen maar wat ik zóu doen.’” Maar het idee begon steeds meer te leven bij Willie. Hij stelde er voor zichzelf wel als voorwaarde bij dat maat Ronald mee zou doen. “Als Ronald ‘nee’ had gezegd, dan had ik ook genoeg geweten”, stelt Willie.

Maar Ronald zag het helemaal zitten. “Ik ben overtuigd van de mogelijkheden van dit park”, stelt hij. “Wij met ons tweeën hebben er de capaciteiten voor om dit tot een succes te maken. We vullen elkaar prima aan. Willie is de man van de creatieve ideeën en ik ben van de organisatie en de leiding. Het belangrijkste is dat we hier onze beloften willen nakomen. Daarom zetten we ook in op een voorzichtige groei. Je kunt wel heel hard van de toren blazen en van alles organiseren, maar dan loop je het risico dat je de boel niet meer kunt overzien. En dan ga je fouten maken en kom je je beloftes niet meer na. En daar word je vervolgens op afgerekend. Nee, we doen het hier bewust rustig aan!”

De twee hebben zich inmiddels in het park ingekocht. Ze hopen de samenwerking tussen de verschillende gebruikers te stimuleren en richten hun pijlen daarnaast op de exploitatie en verdere ontwikkeling het Sterrenparadijs, een uitgaanscentrum op het terrein dat plaats kan bieden aan in totaal achtduizend bezoekers. Wat daar zoal gebeurt? Optredens van bijvoorbeeld Jannes, Jan Smit (twee keer uitverkocht), Mooi Wark en Normaal en daarnaast worden de verschillende ruimtes van het Sterrenparadijs verhuurd voor diverse activiteiten en feesten. De insteek is en blijft dat het Sterrenparadijs geschikt moet zijn voor een breed publiek.

Ronald: “We hebben hier de boel flink opgeknapt, maar dat heeft nauwelijks geld gekost. We hebben eerst een ontvangstruimte met lunchroom/bar gecreëerd. Die was er nog niet. Verder hebben we de studio mooi laten inrichten. Ook hebben we de routing van het pand verbeterd.” Willie vult aan: “En tenslotte hebben we de gevel aangepast. Daarop staan nu allemaal grote foto’s van situaties uit de Regiotap. Natuurlijk gaan we hier onze roem ook hiervoor gebruiken. De mensen kennen ons van de Regiotap. Die wordt nu hier opgenomen. Hier ‘wonen’ wij, dat moet men van de buitenkant kunnen zien!”

Wie sinds kort ook in Go Planet ‘woont’, is Miss Overijssel Maaike Heethaar. Ze werkt er als evenementpromotor/organisator. Met haar is hele plaatje compleet. Drie Sallandse gezichten van het Twentse Go Planet, hoe denken ze daar over? “Nou, misschien had Twente dit wel hard nodig”, stelt Willie lachend. “Ze hebben het in Twente wel altijd over het ‘noaberschap’, maar ik denk dat dat er in Salland van nature al veel meer inzit. Twente heeft een industriële geschiedenis, in Salland zijn we altijd fijn blijven boeren. En dan is het veel vaker nodig om elkaar verder te helpen. En als je zoals wij, de boel hier wilt verbinden, dan kun je die Sallandse mentaliteit goed gebruiken!”

Willie is een uitgesproken man, nooit om raak woordje verlegen, maar hij heeft ook een hele andere kant, die op televisie niet tot uitdrukking komt. Willie kan namelijk op bijna spiritueel niveau filosoferen over zijn rol in de maatschappij. Hij heeft dus ook diep nagedacht over de positie van het ‘volk’. “Onze rol bij Go Planet is het om het ‘hier en nu’, het vandaag uit te drukken. En wat vandaag gebeurt, heeft zijn wortels al in de jaren negentig. Wat gebeurde er zoal rond 1990? De muur viel, de apartheid kwam ten einde, Rusland viel uiteen, China kwam op, het internet kwam op. De wereld werd door de globalisering steeds kleiner en liberaler. Door internet kan iedereen tegenwoordig over alle kennis beschikken. En dat is een goede zaak. Maar die globalisering heeft ook tot een tegenbeweging geleid. Men wil de wereld ook op klein niveau kunnen overzien. En daar komt het volkse van nu uit voort. Dat is een uiting van de lokale culturen. We zijn aan de ene kant wereldburger, maar aan de andere kant willen we ook ons zelf blijven. Ik denk dat we met Go Planet aan die volkse behoefte gehoor moeten geven!”

Heeft Willie, aangezien hij eerder al failliet ging met een horecaonderneming, niet flink getwijfeld over deze onderneming? “Dat vind ik een foute vraag”, valt Ronald in de rede. “We gaan hier uit van het positieve. Moet je kijken wat er sindsdien met hem gebeurt is. Hij heeft een pracht van een carrière bij de televisie opgebouwd. We zijn overtuigd van elkaars kwaliteiten. Weet je, iedereen heeft het nog steeds over die fantastische goal van Van Basten in 1988, je hoort ze nooit over die strafschop die hij vier jaar later miste. Ga kijken naar wat goed is gegaan, niet naar wat verkeerd is afgelopen. We zijn nu jaren verder.” Willie: “Doar woar ie stroekelt, valt wat te leren… En als je een aantal jaren verder bent dan gaat het niet meer om winst of verlies, dan telt de ervaring!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.