henk holtmaat wil in het waterschapsbestuur

Donderdag geeft staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat het startschot voor de waterschapsverkiezingen. Dit doet zij tijdens een bezoek aan de verkiezingsmarkt van het Waterschap Groot Salland in Zwolle. Bij deze gelegenheid brengt de staatssecretaris ook direct haar stem. En als het aan Henk Holtmaat is, brengt zij haar stem uit op hem. Want hij wil via voorkeursstemmen het waterschapbestuur in.

Recht voor de raap is ie. Een blad voor de mond nemen doet ie ook niet en als zijn mening niet ‘bon ton’ is bij de gevestigde orde, dan is dat maar zo. Henk Holtmaat (60) uit Mariënheem, is jarenlang namens het CDA raadslid geweest in Raalte en wil nu in het waterschapsbestuur. Eén probleem echter: Het CDA heeft hem als zeventiende op de lijst geplaatst, een onverkiesbare plek. Nu is Holtmaat dus op zoek naar voorkeursstemmen. “Ik ben een kandidaat uit en voor dit gebied. Ik sta met beide voeten in de klei.”

Holtmaat benadrukt dat het niet eens zijn eigen idee was om te gaan voor een plek in het waterschapsbestuur. Nee, hij is gevraagd door vertegenwoordigers van PB Mariënheem, die een mondige Sallander in het waterschapsbestuur wel zagen zitten. Want er staat de komende jaren nogal wat te gebeuren in Salland. ‘Verenigings- en bestuursdier’ Holtmaat gaf zich vervolgens op als kandidaat-bestuurslid. “Daarna kreeg ik een brief thuis of ik mijn kandidatuur accepteerde. Ik heb keurig op tijd een antwoord teruggestuurd. Vervolgens hoorde ik er niks meer van. ‘Het zal wel’, dacht ik.”

“Nadat ik terug was van vakantie kreeg ik de kieslijst onder ogen. Wat bleek, ik stond er niet op. Was mijn brief per ongeluk onderin de la beland. Ze konden er niks meer aan doen. Het enige wat nog mogelijk was, was om me dan maar als zeventiende op de lijst te zetten.” Per ongeluk onderop de stapel beland of een bewuste keuze om de dissident buiten te houden, Holtmaat houdt het op het eerste. “Ik geloof niet dat het expres is gebeurd, daar wil ik tenminste niet aan.”

Toch zal Holtmaats uitgesproken karakter hem niet bij iedereen populair maken. Zo steekt hij zijn mening over de huidige gang van zaken bij het Waterschap niet onder stoelen of banken. “Ze bedenken dingen, werken het achter de schermen uit en leggen het dan als een dictaat aan de burgers op. Ik vind dat de burger veel vroeger bij de planvorming betrokken moet raken.”

Andere punten waarover hij zich druk wil maken? Genoeg. “In verband met de klimaatsveranderingen moet er de komende jaren meer ruimte voor water komen. Alle sloten moeten worden verbreed, de Linderteleiding die hier in de buurt loopt, wordt bijvoorbeeld dertig meter breed. Dat houdt in dat er veel extra natuur bij komt. Ik ben daar niet zo kapot van. Hartstikke mooi dat ze belangrijke stukken weer terug geven aan de natuur, maar de boeren raken grond kwijt. En die extra natuur brengt weer extra regels met zich mee. Ik vind dat de boeren er absoluut geen last van mogen ondervinden.”

Ook maakt Holtmaat zich zorgen over de plannen om de boeren en de burgers die water uit de grond oppompen daarvoor te laten betalen. “Want dat zou tot gevolg kunnen hebben dat de grond uitdroogt en dus wil het waterschap daar een heffing voor vragen. Maar ik zit daar niet op te wachten. Ik niet, andere boeren niet en de burgers ook niet. Als het te nat is, pompen ze water weg naar de IJssel en als het in de zomer te droog wordt, kan er water terug worden gepompt. Van dat laatste heb ik echter nog nooit iets gezien.”

Het moge duidelijk zijn. Holtmaat neemt absoluut geen blad voor de mond en dat hem dat bij sommigen onpopulair maakt, zal hem worst wezen. “In mijn tijd in de gemeenteraad in Raalte, heb ik ook wel eens tegen de koers van het CDA gestemd. Ik volg mijn eigen kop. Weet je, andere CDA’ers hebben me wel eens toegefluisterd: ‘Spreken is zilver, zwijgen is goud’. Nou, die uitspraak is dus aan mij niet besteed!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.