heinos schreeuwkoor in man bijt hond

De selectiecriteria om lid te worden van het Heino’s Schreeuwkoor zijn simpel. “Man zijn, houden van bier en het allemaal niet te serieus nemen”, lachen Wim Jalink en Frank Elshof van het Heino’s Schreeuwkoor.

‘Meedoen is leuker dan luisteren’, is het nieuwe motto van het Heinose koor. En wie ze gezien en gehoord heeft, weet dat dat waar is. Het Heino’s Schreeuwkoor schreeuwt Nederlandstalige liedjes de zalen in. Expressie en lawaai, daar draait alles om. En om te zorgen dat de stembanden niet geblesseerd raken, worden de kelen van tevoren altijd goed gesmeerd. Het Heino’s Schreeuwkoor mocht onlangs meewerken aan ‘Man bijt Hond’.

De eerste opnames zijn inmiddels al uitgezonden. Het koor werkte mee aan het vaste item ‘De Overval’. De redactie van het programma was via internet bij de heren uitgekomen De mannen gingen op ‘bezoek’ bij een yogales en een bedrijfskantine, waarbij ze het plotseling op een schreeuwen zetten. In een fietstunnel werden bovendien onschuldige voorbijgangers de stuipen op het lijf gejaagd. “Dure televisie moet dat geweest zijn”, verzuchten Wim en Frank. “We zijn er een hele dag voor bezig geweest. Het moest telkens weer over. En jammer genoeg lijkt het erop dat de opnames bij het yogacentrum niet uitgezonden mogen worden. Die mensen waren niet zo gecharmeerd van de grap.”

Het had weinig gescheeld of het Heino’s Schreeuwkoor had niet eens meer bestaan. Enkele jaren geleden werd het schreeuwkoor opgericht door leden van de Sökkestoppers. Het doel was een optreden op de gala-avond van de Heinose carnavalsvereniging. De heren hadden het idee gekregen via een uitzending van ‘Kopspijkers’, waarbij een Fins schreeuwkoor te gast was. “We hadden flink wat mannen bij elkaar en hebben enkele optredens gedaan, maar voor veel van de leden van de Sökkestoppers werd het allemaal te veel. Zij stopten. En we wilden toch minimaal twintig leden, ook om voldoende bezetting te hebben bij optredens, want dan heb je altijd wel enkele afzeggingen. Maar uiteindelijk boden enkele kerels uit Ommen en Dalfsen zich aan. En die hebben het koor gered.”

De liedjes die ze zingen, zijn Nederlandstalige klassiekers. Geen liedjes met al te snelle zangpartijen, want dat lukt niet, al schreeuwende. Het publiek kan luisteren naar liedjes van onder andere Arne Jansen, André Hazes en Guus Meeuwis. Optreden doen ze zo’n zes keer per jaar. Als het even kan bij aparte gelegenheden. Zo waren ze onlangs nog te zien tijdens het Høkersfeest in Broekland. En de heren treden dan ook maar een kwartiertje op. “Want dan is het publiek het ook wel zat. Bovendien ga je dat geschreeuw na tien minuten ook wel merken aan je keel.” Om al te veel blessures te voorkomen is het koor in twee groepen verdeeld, die om en om tegen elkaar aanschreeuwen. Twee dirigenten jutten de groepen op.

“Het draait ook om het visuele aspect. De expressie is heel belangrijk. Je moet vol overgave schreeuwen. Veel stelt het verder ook niet voor. Het klinkt in elk geval nergens naar. Het is gewoon een grote grap en het is hartstikke leuk om er deel van te zijn. We hebben samen ontzettend veel lol.” Die aparte gelegenheid hadden de heren enkele weken geleden helemaal gevonden toen ze een workshop mochten verzorgen in de Van Mesdag Kliniek (voor TBS-ers) in Groningen. “Sommige patiënten voelden zich te stoer en wilden niet meedoen, maar enkelen waren hartstikke enthousiast. En dan hoor je dus ook van die opmerkingen van ‘Jullie horen hier, jullie zijn pas echt gek!’, ha ha!”

Ambities? “We willen het grootste koor van Heino worden”, lachen Wim en Frank. “Dat lijkt ons echt heel grappig, maar daarvoor hebben we nog wel dertig extra leden nodig. We hebben er nu 32 en het Popkoor zit op ongeveer zestig, ha ha! En weet je wat ook leuk zou zijn. Een keer de wereld over, een echte tournee, ha ha!” Voor meer informatie kijk op staging2.schreeuwkoor.tk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.