Home / archiefcentraal / gerard adema bedenker van zuthem decibal

gerard adema bedenker van zuthem decibal

Dit festival wil een podium bieden aan allerlei stijlen pop- en rockmuziek en dan met name aan bands die een relatie hebben met Laag Zuthem. Drijvende kracht achter het festival is Zuthemer Gerard Adema. “Ik heb visioenen gehad van Woodstock, ha ha!”

Op het programma staan optredens van onder andere de South Avenue Bluesband, Titograd, Private Eye, Breitner, Rosa Sky en Silence before the Storm. De optredens beginnen om 16.00 uur en duren tot 22.00 uur. Het festival eindigt daarna met een grote finale jamsessie waaraan zoveel mogelijk bandleden van de verschillende bands mee zullen doen. Rond 23.00 uur zal Zuthem Decibal ten einde zijn. De entree bedraagt 3 euro. Meer info op de site www.cafedebuurman.nl.

Adema is ook de drijvende kracht achter Café de Buurman, het wekelijkse café-avondje in dorpshuis ‘t Trefpunt, waarvoor Gerard een speciaal café heeft ingericht in het voormalige kantoor van de Rabobank. “Daar hebben we ook wel eens een thema-avond gehad met live muziek”, stelt Gerard. Maar de basis voor Zuthem Decibal werd gelegd tijdens het jaarlijkse Zuthem Live. Een uit de hand gelopen verjaardagsfuif van Gerards buren, de familie Tichelaar. “Dat is een feest voor genodigden dat ze elk jaar houden in een bosje vlak achter onze huizen.”

“Als uitbater van café De Buurman help ik al jaren mee met de organisatie. Daar staat ook vaak een bandje. Vorig jaar hebben we besloten om vaker zoiets te doen, maar dan openbaar. Mooie plannen, maar het kwam er niet van. Het kost ook enorm veel tijd om zoiets te organiseren. Daarom heb ik het dus maar op me genomen. Ik dacht, dan doen we het gewoon op het pleintje voor het Trefpunt. We hadden de datum aanvankelijk geprikt op 6 september, maar toen we de vergunning binnen hadden, bleek die datum vergeven te zijn. Maar de bandjes waren zo enthousiast dat we besloten hebben om het dan maar wat later te houden en dan in ’t Trefpunt.”

Vele mensen uit Adema’s vrienden- en kennissenkring helpen mee. En natuurlijk de familie Tichelaar. Heleen zal zelf ook optreden, broer Erik regelt de zaken met de bands en tweede broer Kasper regelt de horeca. Een oud-collega van Gerard zorgt voor de versterking, een andere collega voor de techniek en ga zo maar even door. “Iedereen doet wat, anders zou dit ook nooit kunnen”, stelt Adema.

De muziek die er staat is van blues tot alternatieve rock. “Een beetje de muziek die ik zelf ook leuk vind”, stelt Gerard. “Natuurlijk hebben we met het programma ook duidelijk ingezet op lokale popmuzikanten. Elke band die er staat heeft wel iets met Laag Zuthem. Bandleden die uit het dorp afkomstig zijn of vrienden van inwoners. Het budget is klein. We willen geen grote namen. We zetten in op enthousiaste bands.”

Adema hoopt op enkele honderden bezoekers. Het festival is om 23.00 uur afgelopen, dit omdat hij de zondagsrust wil respecteren. Iedereen is welkom. “We zetten er op in dat dit een jaarlijks terugkerend festival wordt. Waarom zou zoiets niet in Laag Zuthem kunnen. Er wonen hier in de regio genoeg muziekliefhebbers. Laag Zuthem kent ontzettend veel muzikanten, daar ben ik wel achter gekomen. En als het aanslaat, hoop ik het festival volgend jaar buiten te houden. Ik heb al een mooie locatie op het oog? Welke? Dat hoor je dan wel weer.”

Lees ook

Natuurmomenten: Gedoe rond de Kamperplaat

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.