gepakt met drugs maar dan geen vervolging

In de ontstane commotie van de laatste tijd over het openen van een coffeeshop in Raalte en het sluiten van vele coffeeshops in den lande, komt het ons goed uit dat de politie IJsselland weer een nieuwsbrief heeft uitgegeven over drugs. “Er is namelijk nog wel eens verwarring als een kleine gebruikershoeveelheid (soft)drugs bij aantreffen in beslag wordt genomen”, zo lezen we. “Bezit van drugs, ook van kleine hoeveelheden, is en blijft verboden. Wat wordt er wel en niet gedoogd in Nederland?” De politie legt uit.

“De verwarring begint bij het aantreffen van kleine hoeveelheden drugs, waarvan de eigenaar denkt dat het om een gedoogde hoeveelheid voor eigen gebruik gaat. Het nu dertig jaar oude gedoogbeleid is van origine gericht op het gescheiden houden van de hard- en softdrugsmarkt. De strekking van dit beleid is het reguleren van beperkte verkoop en gebruik in coffeeshops middels vergunningen. Daarna is het idee er kennelijk in geslopen dat ook op andere gedragingen het ‘gedogen’ van toepassing zou zijn.”

Als voorbeeld neemt de politie het kweken van één hennepplant of een paar hennepplanten. Gewoon in de tuin of in huis. Je eigen verse teelt voor eigen gebruik, zonder het strafbare van een kwekerij. Een aantal jongeren die bij elkaar staan en die klein zakje voor eigen gebruik bij zich hebben of een zogenaamde ‘joint’ in het openbaar roken. Allemaal zaken die gedoogd worden, toch?

“Vanuit optiek van de Opiumwet zijn al deze gedragingen niet toegestaan. Het bezit van drugs, in welke hoeveelheid dan ook, blijft verboden en strafbaar. Bij aantreffen van ook de kleine hoeveelheden of een enkele plant wordt altijd door de politie tot inbeslagname overgegaan. Ook als tijdens een controle op een overlastplek bij jongeren drugs wordt aangetroffen of gerookt. Het beleid van het Openbaar Ministerie is echter, bij hoeveelheden die voor eigen gebruik worden aangemerkt, niet strafrechtelijk te vervolgen. Alle verdere bevoegdheden voor de politie uit de Opiumwet, zoals de uitlevering vorderen en fouilleren, zijn van toepassing.”

Het roken van (soft)drugs, op of aan de weg of op een voor publiek toegankelijke plaats of gebouw, is strafbaar gesteld. Eigenlijk heb je bij het roken van softdrugs namelijk ook een kleine hoeveelheid, die in de sigaret zit, in bezit. “Wat in drugsland wordt gedoogd is dus alleen het kopen in coffeeshops. Het nieuwe rookbeleid in de horeca maakt het dus strafbaar als de softdrugs buiten wordt gebruikt”, aldus politie IJsselland.

Laatste opmerking is dat de leeftijd waarop softdrugs in een coffeeshop mag worden gekocht 18 jaar betreft. Zodra bij jongeren onder deze leeftijd (soft)drugs wordt aangetroffen worden de ouders daarvan op de hoogte gebracht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.