geld blijft de motor van deze maatschappij

“We hebben een stevige basis. We hebben goed personeel, we hebben een goed financieel beleid gevoerd en we voldoen aan alle wettelijke eisen op het gebied van opleidingen en certificaten. En bovendien, hoe slecht het ook gaat, geld blijft de motor van deze maatschappij.”

Om de positie van Hannink, Van Bladeren & List nog verder te versterken heeft het financieel adviesbureau zich aangesloten bij WoongroepSalland, een samenwerkingsverband van een achttal bedrijven dat opereert op de huizenmarkt. Het gaat verder om Boerhof Woninginrichters, Keukenland Wijhe, Joop Elders Sanitair en Totaalinstallateur, Alferink Bouwkundig Teken- en Adviesbureau, Oosterwechel Houten Vloeren, Koolhof Schilderwerken en Rienties Wooninspiratie.

“Als hypotheekadviseur hebben we veel met woninginrichting te maken”, stelt Ron. “Wij willen met onze deelname ook een stukje vertrouwen uitstralen naar de andere bedrijven toe. Wij zijn overtuigd van hun kwaliteiten en dat willen we uitdragen naar onze cliënten. Vooral voor mensen die niet uit onze eigen regio komen, is het handig om een netwerk aan te kunnen leveren. Anderzijds is het voor ons ook heel aantrekkelijk om je, samen met de andere bedrijven, als geheel naar buiten toe te presenteren. Dat scheelt ook op de overheadkosten.”

Ron zegt in Salland nog weinig te kunnen merken van de economische crisis. “Het zijn woelige tijden, maar ik kan niet zeggen dat ik veel merk van werkloosheid. Wel zijn mensen bezorgd en hebben ze vragen. Wat de toekomst brengt weet niemand. We weten wat er in het verleden met recessies is gebeurd en nu is het afwachten hoe het verder gaat. Hebben we het dieptepunt gezien of niet? Vallen de gevolgen mee of niet? Maar ik denk dat de meeste mensen die hun financiën redelijk stabiel voor elkaar hebben en niet vastzitten aan allemaal nare leningen, zich niet zoveel zorgen hoeven te maken. Ja misschien moet je soms de tering wat naar de nering zetten, maar daar is niks mis mee!”

De mensen die een huis willen kopen, kun je grofweg verdelen in twee groepen: De starters en de doorstromers. Deze twee groepen ondervinden beide op eigen manier de gevolgen van de economische crisis. “De starters moeten alleen wat voorzichtiger zijn. Ze moeten hun economische situatie van tevoren goed inschatten. Is hun inkomenssituatie stabiel? Maar om eerlijk te zijn, vind ik dat het met de financiële positie van starters uit Salland wel goed zit. De meeste starters hebben al een potje met spaarcenten en geen vervelende leningen. En bedenk ook: Een huis is geen object dat je voor een paar jaar koopt, dat houd je aan voor een periode van toch meestal wel vijf jaar.”

“Ondanks dat de huizenmarkt zich nu stabiliseert, ga ik er vanuit dat de aankoop van een huis altijd een goede investering zal blijven. Ook de mensen die in ’79 een huis hebben gekocht, zijn er goed uitgesprongen. Toen speelde er ook een grote crisis op de huizenmarkt. De hypotheekrente liep op tot ongeveer dertien procent. De tweede groep, de doorstromers, moet vooral hun financiële situatie goed beoordelen. Het belangrijkste daarbij is dat ze een goede inschatting maken van de kosten die een tweede huis met zich meebrengt. Want in deze tijd loop je het risico dat het wat langer duurt voordat je je oude huis kwijt bent. Dus moet je een tijdje financieel gezien twee huizen kunnen bolwerken. Zorg dus voor een goed financieel plan.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.