geen verkeersborden door de sneeuw

Deze week in onze serie ‘waar zijn al die borden nou voor nodig’ even een terugblik op begin deze week. Door de sneeuw was de helft van de verkeersborden onzichtbaar geworden. Is dat nou eigenlijk een probleem of kunnen we constateren dat al die borden eigenlijk helemaal niet nodig zijn?

Dat is nog wel een lastige discussie, hebben we opgestoken van een gesprekje met een designer van internetsites. Zo is iemand die al thuis is op een site, helemaal niet zo gebonden aan een goede structuur van die site. Want die kent de weg wel. Maar iemand die voor het eerst naar een site gaat, die moet je aan het handje nemen, op weg naar de goede plek. Op de weg is dat al net zo.

Een ander vergelijk is de herkenbaarheid van signalen. Onze deskundige (Remy van Werd, bij het NOS-journaal de ‘kortjes’-koning genoemd) weet te vertellen dat jonge mensen op Schiphol zonder problemen van het vliegtuig naar de trein lopen, terwijl oude mensen zich het klaplazares zoeken. Dat komt omdat Schiphol vol hangt met verwijsborden in beelden, tekst kom je er veel minder tegen. En oude mensen zijn niet gewend in beeldtaal een verhaal verteld te krijgen.

Met besneeuwde borden is het ook zo. Je herkent een voorrangsweg-bord ook wel als het besneeuwd is, maar je moet in minder voorkomende gevallen ook een beetje op gevoel kunnen beredeneren wat er vermoedelijk staat. Dat je een rotonde rechtsom moet nemen bijvoorbeeld. Als je je vrij en onbevangen op de weg begeeft, is een besneeuwd bord dus geen enkel probleem, maar zit je krampachtig achter het stuur en ben je voortdurend onzeker over wat wel en niet mag, dan heb je die borden maar al te hard nodig.

Onze Man had op de maandagse sneeuwdag alleen problemen met de juiste straat te vinden. Want ook die verwijzingen waren besneeuwd. Gelukkig had hij zijn TomTom nog. Bestemming bereikt. Weet jij nog verkeersborden in Salland waar wat mee is? Mail het ons of stuur ons liever nog een foto.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.