europees aanbesteden weg ermee

Commentaar – Steeds vaker horen we van ondernemers dat ze Europees aanbesteden helemaal zat zijn. Overheden en subsidiekrijgers worden daartoe echter verplicht bij iets grotere projecten. Iedereen in heel Europa mag dan meeschrijven. De kans dat lokale ondernemers het dan nog redden wordt daardoor kleiner.

Die Europese aanbesteding zal vast een goede grond gehad hebben. Vanachter een bureau hebben papieren tijgers bedacht dat je iedereen moet mee laten dingen naar een opdracht om te voorkomen dat het allemaal een spelletje van handje klap wordt. Want stel je voor dat een overheid een bevriende ondernemer de klussen gunt die elders veel goedkoper aanbesteed hadden kunnen worden.

Dat laatste moet je inderdaad voorkomen. Maar bedenk dan een zinnige oplossing. Maak bijvoorbeeld iedere gegeven opdracht openbaar. Dan kan de concurrent heel snel zien als een klus voor te veel geld is aanbesteed. Maar nee, aan simpele oplossingen doen overheden niet. Die willen altijd iets ingewikkelds, iets waar veel papier bij komt kijken. Dat het er allemaal een stuk ondoorzichtiger van wordt? Och, je kunt niet alles hebben.

De regels zijn vervolgens zo ingewikkeld dat een overheid bureaus inhuurt bij aanbesteden. De eerste onkosten zijn dan al gemaakt, nog voor je ook maar een opdracht de deur uit doet. Vervolgens wordt een opdracht omkleed met regels als ‘een bedrijf moet minstens drie klussen uitgevoerd hebben die anderhalf keer zo groot zijn als de klus waar het om gaat’, en dan in ambtenarentaal geschreven.

Zo kwam er bij de bouw van het gemeentehuis in Raalte nagenoeg geen lokale ondernemer aan te pas. Benieuwd wie straks het gemeentehuis van Olst-Wijhe gaat bouwen. Een overheid moet niet eens wíllen dat een aannemer buiten zijn gemeente ook maar één steen in het huis van de gemeente metselt, dat een installateur van elders ook maar één leiding aanlegt in het huis waar de lokale democratie zijn maandelijkse vergadering houdt.

Dan lokale ondernemers. Die ondersteunen clubs en instellingen als een personeelslid of een klant daarbij betrokken is. Die geven kortingen op werk en materiaal. Die verstrekken vergaderruimte en communicatiemiddelen. Allemaal tegen inkoop of daaronder. Die lokale ondernemers zijn de smeerolie van de samenleving.

En als die samenleving dan via haar overheid een opdracht van boven de 30.000 euro heeft uit te voeren, moet ie Europees aanbesteden. Niet doen, gewoon weigeren. Overheid, wees gerust brutaal, luister niet naar Brussel en kom op voor je eigen lokale ondernemers. Hoe dat moet? Vraag het de Rabobank. Hebben die een klus, dan gaat die naar een rekeninghouder. Lukt dat niet dan kijken ze in de lokale gemeenschap, daarna naar het gewest en pas daarna daarbuiten.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.