wat mag je allemaal met een scootmobiel

De scootmobiel is ‘hot’. Het vervoersmiddel is de afgelopen jaren door grote veranderingen en modernisering enorm populair geworden, bij voornamelijk ouderen en mensen met een mobiliteitsbeperking. De scootmobiel is dan ook niet meer weg te denken uit het hedendaagse straatbeeld. Maar waar mag je met de scootmobiel eigenlijk allemaal rijden? Raaltenaar Ben van Wietmarschen ging op onderzoek uit.

“Ja dat klopt. Ik heb zelf een scootmobiel en ondervind dagelijks de ongemakken van een scootmobiel in het verkeer”, vertelt Van Wietmarschen. “Welke ongemakken? Nou, op heel veel punten is het bijvoorbeeld niet duidelijk waar je met een scootmobiel mag rijden. Dat is heel verwarrend. Maar niet alleen voor de scootmobielers zelf, want er zijn ook heel veel mensen in het verkeer die niet weten wat de rechten van scootmobielers zijn.” Zo is Van Wietmarschen grof gezegd meerde malen door automobilisten van de sokken gereden. “Men begint dan te toeteren en te zwaaien, terwijl ik mij gewoon aan de regels houd.” En wat staat er dan precies in die regels? “Dat is een goede vraag, dus ben ik onlangs maar eens naar het politiebureau gegaan voor meer informatie.”

Bij het politiebureau in Raalte kwam Van Wietmarschen bedrogen uit. Althans, direct antwoord kreeg de Raaltenaar niet. “De agenten wisten het niet precies en hebben toen een belletje gepleegd naar de verkeersdeskundige in Deventer. Die zei vervolgens dat je met een scootmobiel in de bebouwde kom overal mag rijden. Op de rijbaan, het fietspad, het trottoir en door voetgangersgebieden. Oftewel: In het winkelcentrum mag je met een scootmobiel gewoon rijden. Logisch, want anders kun je geen winkel in.” En hoe zit dat dan buiten de bebouwde kom? “Nou, het gebruik van autowegen en snelwegen is voor bestuurders van gehandicaptenvoertuigen niet toegestaan. Dus wat dat betreft gelden eigenlijk dezelfde regels als voor een bromfietser”, aldus Van Wietmarschen.

Kortom: Er zijn dus weldegelijk regels voor mensen met een scootmobiel. “Inderdaad, maar dat wil niet zeggen dat je met deze regels overal veilig rond kunt rijden. Op de Westdorplaan in Raalte zit je bijvoorbeeld toch niet prettig op je scootmobiel, als je over de rijbaan tuft. En datzelfde geldt voor straten als de Almelosestraat en BK-straat.” Maar bij de Westdorplaan en Almelosestraat kun je toch gewoon gebruik maken van het fietspad naast de rijbaan? “Dat kan, maar dat zijn weer fietspaden met een ondergrond van tegels en met een prothesebeen is dat buitengewoon onprettig kan ik je verzekeren. Dat hobbelt – zonder vering – aan alle kanten. Dus dan pak je al snel de weg voor auto’s, want die is wel van strak asfalt.” Met andere woorden: Eigenlijk zijn tegelfietspaden niet geschikt voor scootmobielers? “Nee, de meesten niet. En er liggen nogal wat van die tegelpaden in de regio.”

Conclusie? “Er moet in de toekomst bij de aanleg van paden meer rekening worden gehouden met scootmobielers”, zegt Van Wietmarschen. En tot die tijd? “Tja, de politie heeft mij – voor mijn eigen bestwil – geadviseerd om zoveel mogelijk over fietspaden te rijden. Dat is het veiligst, dus doe ik dat. Maar ik stippel tegenwoordig van te voren wel eerst mijn route uit als ik ergens heen ga. Desnoods rij ik een stukje om voor de meest veilige route.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.