vraag naar professionele hokers is enorm

Pas een jaartje pakken ze het professioneel aan en inmiddels zouden ze, als ze het zouden willen, er van kunnen leven. De vraag naar Dé Normaal Coverband is enorm. Het begon ruim tien jaar geleden allemaal als spontaan geintje. De Heinose broers Hendrik Jan en Bastiaan Bökkers pakten samen met Erik Neimeijer de gitaren op om enkele nummers van Normaal te spelen in de pauze van een optreden van een andere band in De Baron in Heino. Dat sloeg aan. De afgelopen twaalf maanden stond het resultaat van ‘het spontane geintje’ zo’n veertig keer op de podia van feesttenten en dorpscentra overal in den lande.

Het gelegenheidsbandje trad de eerste zeven jaren af en toe op in De Baron. Bastiaan drumde, Hendrik Jan speelde gitaar en zong en Erik speelde op bas. “Ach, je kent dat wel, lekker op donderdag met de Pompdagen in De Baron, een zak geld mee terug naar huis zodat je vrijdag en zaterdag ook weer vooruit kon en op zondag bij Marktzicht. Hield je aan het eind van de Pompdagen geld over!” Ondertussen breidden Hendrik Jan en Erik hun muzikale activiteiten uit met de band Soundsurfer. “Ik mocht zo’n drie jaar geleden enkele jamsessies coördineren bij café de Elegast in Deventer”, vertelt Hendrik Jan. “Daarvoor heb ik de Normaal coverband ook bij elkaar geroepen. Hendrik Jan Lovink van Jovink speelde op drums, Erik op gitaar, ik op gitaar en Bastiaan op bas. En dat sloeg aan.”

Sterker nog, dat sloeg zo hard aan dat Lovink (oftewel Cohen) enkele maanden later maar meteen besloot om Hendrik Jan te confisqueren voor Jovink. Erik richtte vervolgens de band Cool Genius op. Bastiaan werkte ondertussen gewoon vrolijk verder als molenaar. Af en toe speelde het gezelschap nog samen. Bijna twee jaar geleden werd de band gevraagd voor het Høkersbal in Luttenberg. Achterhoeker Pieter Holkenborg werd snel ingewerkt als drummer (en dat is ie nog steeds). “En tot onze grote verrassing stond er vijfhonderd man en waren de reacties fantastisch”, stelt Hendrik Jan.

Toen Jovink ruim een jaar geleden aankondigde het rustiger aan te willen doen, had Hendrik Jan geen uitlaatklep meer. “Het spelen in grote feesttenten is verslavend”, zegt hij. “En dat wilde ik toch graag blijven doen.” Niet veel later kreeg hij een telefoontje van het boekingsbureau SOZ (dat ook de belangen behartigt van Cool Genius). Of hij zijn Normaal coverband niet wat serieuzer wilde aanpakken. “Tijdens een paar vergaderingen hebben we de koers uitgezet. SOZ zei dat we wel honderd optredens per jaar zouden kunnen doen, maar dat wilden we niet. Zo’n veertig optredens per jaar is mooi zat. We verwachtten er eigenlijk niks van. Maar het lukte SOZ binnen de kortste keren om ons overal neer te zetten.”

De band speelt alleen maar nummers van de eerste drie platen van Normaal, uit de tijd dat Normaal met de rauwe energie van de punk nog echte rock’n roll speelde. Heel af en toe wordt er nog een ander liedje toegevoegd, zoals ‘Deurdonderen’, omdat dat nummer het gewoon altijd goed doet, maar dat is verder alles. Oefenen hoeven ze niet, de nummers zitten in hun systeem, en het gage van de band biedt hen mogelijkheden om zich met andere, minder lucratieve, muzikale projecten bezig te houden.

“Je kunt misschien vinden dat er weinig muzikale uitdaging in zit, maar het is wel telkens de kunst om de tent in beweging te krijgen”, stelt Erik. “Het gaat er niet om dat je nummers van Normaal speelt, dat kan de gemiddelde bruiloftsband, het gaat erom hóe je ze speelt. Wij spelen de nummers vol ‘power’. We staan er niet bij als een stelletje zakken stront, maar zorgen ervoor dat het de zaal in davert! En als het publiek dan flink tekeer gaat, is dat elke keer weer een enorme kick!” En een ander bijkomend voordeel. Op het moment dat ze anders hun geld zouden uitgeven in de kroeg, verdienen ze het nu. “En gratis drank alom!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.