volgend jaar strijd om mooiste onthaal

Salland Centraal heeft de afgelopen dagen de Sallandse Wandelvierdaagse op de voet gevolgd. Met name dankzij Chris de Bont, één van de organisatoren van de vierdaagse. Hij deed dagelijks verslag. Vandaag zijn laatste bijdrage: Over de slotdag.

“Waar ben ik aan begonnen, toen ik toezegde iedere dag van de vierdaagse een impressie op papier te zetten. Na zo’n fantastische dag als vrijdag is het lastig los te komen van eigen emoties en van enige afstand naar de laatste wandeldag te kijken. Deze begon voor de 40 kilometer-wandelaars zoals iedere dag om 06.30 uur. Zij volgden het parcours richting Haarle naar de Sprengenberg, onlangs verkozen tot mooiste plek van Overijssel. Vandaar naar Nieuw Heeten en via Dijkerhoek naar Heeten. In Heeten ontmoetten de wandelaars van beide routes elkaar. De 20 kilometer-wandelaars waren daarvoor iets later vertrokken voor hun dagtocht, die leidde door de prachtige omgeving van Schoonheten.”

“In Heeten werden de wandelaars duidelijk verwacht. Jongens, wat een feest! Bij huizen en winkels die gepasseerd werden, waren traktaties en versieringen. In een grote tent van Café Bosgoed stond het koor Germania de wandelaars op te wachten en toe te zingen. Een DJ zorgde ervoor dat er geen stilte viel en het feest werd compleet toen de polonaise werd ingezet.”

“Om 13.00 uur werd het tijd te vertrekken naar Raalte, want daar zou om 14.30 uur de burgemeester de wandelaars huldigen. Het evenemententerrein was inmiddels in gereedheid gebracht. Het promotieteam van de hoofdsponsor, Rabobank, had er zijn Rabo Mobiel gestald, van waaruit de wandelaars in voorgaande dagen voorzien waren van flesjes water. Tafels, banken en parasols fleurden het terrein op en door Kluszon was op de valreep nog een rode loper georganiseerd en geschonken. Ook de orgelman was vanuit Leiden gearriveerd en speelde ter verwelkoming vrolijke liedjes.”

“De eerste van de 20 kilometer-lopers die arriveerde was Aafke Willemse uit Heeten, het blonde meisje met de blonde hond, dezelfde die ook dinsdag, voordat zij ging werken, even haar Aika had uitgelaten. Van de 40 kilometer-route arriveerden de heer Verschuren uit Almelo en de heer Timmermans uit Veghel als eersten. Na hen volgde gestaag de hele karavaan en de tent raakte gezellig vol. De stemming was te uitgelaten om bedorven te worden door het ontbreken van sfeer in de winkelstraten. Evengoed was het jammer dat de ambiance van de doortocht door Heino, Luttenberg, Heeten en langs wegen onderweg in Raalte ontbrak.”

“En dan sta je als vertegenwoordiger van de organisatie samen met de burgemeester op het podium en feliciteer je de wandelaars met hun prestatie. De 12-jarige Bas Bruggeman uit Zwolle, krijgt als jongste deelnemer de medaille door de burgemeester uitgereikt, evenals mevrouw Vulink uit Raalte, die de 40 kilometer-routes in haar hand-bike heeft afgelegd. Een bijzondere prestatie! Met de huldiging van deze twee deelnemers worden door de burgemeester ook de anderen gefeliciteerd. Hij was aangekondigd als hoogste gast, maar gaf deze eer direct door aan de wandelaars: ‘Jullie zijn de hoogste gasten’. Na de verschillende doorkomsten in de kernen, worden deze door de burgemeester uitgedaagd zich in een competitie te storten, wie het mooiste onthaal kan bereiden. Volgend jaar dus weer een vierdaagse!”

“Dan houdt ineens een lieve dame haar mondharmonica omhoog: ‘Mag ik?’ en speelt ze spontaan het ‘lang zullen ze leven’. Kippenvel, want je krijgt zoveel hartelijke en waarderende opmerkingen terug, dat alle spanningen van de voorgaande dagen van je afvallen. Ongetwijfeld zullen er kritische opmerkingen staan op de evaluatieformulieren die zijn ingeleverd, maar dat zijn bijdragen voor de volgende keer. Wat nu overheerst is enthousiasme en spijt dat het afgelopen is. Lieve woorden, handdrukken en zoenen benadrukken de waardering.”

“Voor de kerngroep van organisatoren waren er bloemen van de gemeente. Fantastisch, maar een niet te noemen aantal vrijwilligers, sponsoren en bedrijven hebben bijgedragen aan het succes van de eerste Sallandse Wandelvierdaagse. Niemand had daarbij gemist kunnen worden.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.