vijftig jaar collectant kwf kankerbestrijding

Annie te Wierik en Annie Krosman uit Raalte zijn vrijdagavond in Hotel De Zwaan in Raalte gehuldigd voor hun inzet voor KWF Kankerbestrijding. Annie te Wierik is inmiddels vijftig jaar collectant voor het KWF, Annie Krosman 25 jaar. De eerste kreeg een Swarovsky kristal aangeboden, de tweede een jubileumspeld van het KWF.

Vooral de prestatie van Annie te Wierik (79) is opmerkelijk. Dat blijkt ook wel uit de woorden van Otze Hoogeveen, promotor van het KWF voor de regio oost. “Het KWF bestaat 59 jaar. Mevrouw Te Wierik is de tweede collectant uit deze regio die vijftig jaar heeft meegewerkt.” Hij mocht overigens ook trots melden dat de landelijke collecte dit jaar een recordopbrengst heeft van circa 8,5 miljoen euro.

Annie zelf vindt het allemaal niet zo bijzonder. “Je doet ’t gewoon. Zo’n collecte neemt maar een paar dagdelen per jaar in beslag. Al die ophef, het is best leuk, maar echt niet nodig! Ik word er zenuwachtig van, ha ha!” Ze weet niet meer precies hoe ze bij KWF Kankerbestrijding betrokken is geraakt. “Ik zal wel gevraagd zijn”, zegt ze. “Maar ik vind dat een fonds als het KWF enorm goede dingen doet. Kanker is iets dat ons allemaal aangaat. Iedereen kent wel iemand die de ziekte heeft gehad of heeft.”

Burgemeester Piet Zoon bood de twee collectanten ook een kleinigheid aan namens de gemeente. “Ik heb de rekenwonders van de gemeente erop gezet en we hebben berekend dat mevrouw Te Wierik in die vijftig jaar zo’n 35.000 euro moet hebben opgehaald. Dat is op basis van rente en inflatie.”

Jaarlijks gaat Te Wierik begin september met de collectelijst langs de deur. Met name de Almelosestraat en de Heesweg zijn haar gebied. “De meeste mensen geven heel erg gul”, stelt Te Wierik. “Ik heb het bijna nooit meegemaakt dat iemand het weigerde om iets te geven. En als de mensen niet thuis zijn, ga ik er gewoon nog een keertje langs. Ach het is ook best leuk werk. Ik heb overal kennissen wonen. Ik woon zelf aan de Brugstraat. Nou, hoe dichter ik, vanaf de Almelosestraat bekeken bij de brug kom, hoe meer tijd ik kwijt ben.”

Overigens zet Annie zich ook nog in als collectant voor het Beatrixfonds, helpt ze mee met de Kerkbalansactie van de Kruisverheffing en is ze lector bij die kerk. Daarnaast helpt ze vanuit het parochiaal samenwerkingsverband De Hoeksteen bij de organisatie van pastorale bijeenkomsten voor 60-plussers. De wat ouderen zullen haar nog kennen uit de gemeentepolitiek. Ze was van ’74 tot ’82 raadslid namens het CDA.

Annie Krosman (63) collecteert de laatste jaren in Raalte Zuid. “Ik ga voorlopig ook nog gewoon door als collectant. Niemand hoopt die ziekte te krijgen en iemand moet het werk toch doen. Als je het één keer gedaan hebt, ga je er gewoon mee door.” Of ze ook de vijftig jaar haalt zoals haar collega weet ze niet. “Dan moet ik zo meteen met de rollator langs de deuren, ha ha!”

“Zo lang ik nog gezond ben, ga ik door als collectant”, vertelt Annie te Wierik. “Het is toch fijn om te weten dat je een klein steentje kunt bijdragen aan de bestrijding van een ziekte die zoveel verdriet veroorzaakt als kanker. Ik hoop ooit nog mee te maken dat we de collecte kunnen afschaffen. Dat er goede geneeswijzen gevonden zijn!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.