van der zee gaat kris kras door overijssel

André van der Zee uit Wijhe is presentator van het TV Oost-programma ‘Kris Kras’. Het tweede seizoen van dit programma over de Nederlandse infrastructuur is momenteel op tv te zien. “Laatst zat ik voor de opnames in een speedboot terwijl er vlak boven me een helikopter hing. Ja, ja Miami Vice in Overijssel. En de andere keer ben je aan het wakeboarden of scheur je in de auto van de Doeks uit Hasselt voor een remtest. Dat je dat allemaal kunt doen voor je werk is natuurlijk te gek!”

Kris Kras gaat over infrastructuur en behandelt alles wat daarbij komt kijken. Van een treinmachinist tot de vrachtwagenchauffeur, van beleidsmakers tot wegwerkers, iedereen komt aan de beurt. “De onderwerpen zijn niet altijd even sexy”, stelt Van der Zee. “Het is dus mijn taak om een beetje lucht in het programma te blazen. De aparte zaken eruit te lichten. Een voorbeeld? We zijn net bezig geweest met een aflevering over goederentreinen. We brengen daarin de hele logistiek omtrent de treinen in beeld. Maar wist je bijvoorbeeld dat er ook treinenspotters zijn? Mensen die uren met een fototoestel in het weiland liggen te wachten totdat net die ene trein voorbijkomt. Die mensen wisselen ook informatie met elkaar uit via internet. Dat geloof je toch niet? Wij hebben zo’n treinenspotter voor de camera kunnen krijgen. Het was een hele aardige en normale vent. Maar wij maken dan weer een maf filmpje waarin we doen alsof we bezig zijn om treinenspotters te spotten. ‘Spot de spotter’.”

Maar het is ook André’s taak om op te komen voor de zwakkeren. Mensen die slachtoffer dreigen te worden van beleidsplannen. De betrokken wethouder wordt aangesproken en er wordt geprobeerd om een oplossing te zoeken. “De beleidsmakers kennen het programma allemaal”, stelt André. “Mensen als gedeputeerde Job Klaassen (vervoer/mobiliteit, red.) en gedeputeerde Carry Abbenhues (economie) weten ons nu precies te vinden. Die gebruiken ons bijna als platform.”

Een tv-maker wil natuurlijk een groot publiek. Bij André is het niks anders. Hij geeft dan ook toe af en toe wel richting Hilversum te kijken. “Maar ik wil ook lekker leven, leuke dingen blijven doen”, stelt hij. “Maar ik hoop dat Oost me nog jaren wat te bieden heeft. Mogelijkheden zat. Kris Kras handelt nu over de infrastructuur, maar het kan net zo goed over uitgaan of mooie plekjes gaan. Als de landelijke kans er is, grijp ik die. Dan word je bekendheid wat groter en dat levert ook weer mooiere nevenopdrachten op. Wat me ook leuk lijkt is reportages maken over bijzondere mensen. Voor Oost zou dat prima kunnen. Mensen die in het buitenland helpen. Ik ken een jongen uit Wijhe die nu in India zit om laatste zorg te geven aan stervende zwervers. Over zo’n iemand zou ik graag een mooie reportage willen maken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.