t schoapie in marienheem opent deuren

Kinderopvang ’t Schoapie opent op maandag 24 november de deuren. Het is het eerste kinderdagverblijf in Salland dat gevestigd is op de boerderij. Martin Nikamp uit Mariënheem gooit het met het kinderdagverblijf over een volledig andere boeg. Zijn activiteiten als boer zet hij op een lager pitje. Plannen heeft hij bovendien nog genoeg. Hij wil zich niet alleen richten op kinderen, maar hoopt over ongeveer anderhalf jaar ook meerdere dagbestedingsplekken voor ouderen aan te kunnen bieden.

“Ik was op en top boer”, stelt Martin. “Ik heb het twintig jaar met plezier gedaan, maar op een gegeven moment ging in mijn hoofd de knop om. Ik kon het niet meer langer. Ik stond de hele dag in de schuur, door de MKZ heb ik hobby’s als het schapen scheren moeten staken en ik had er geen zin meer in. Met het bedrijf was niks mis, de resultaten waren hartstikke goed, daar lag het niet aan, de motivatie was alleen weg.”

Samen met zijn vrouw Silvia schakelde Martin Stichting Wijken en Winnen in, een stichting die oud-agrariërs helpt een nieuwe broodwinning te zoeken. Martin wist in elk geval dat hij ondernemer wilde blijven en dat hij zijn bedrijf op de boerderij wilde vestigen. “Na allerlei tests kwam eruit dat een zorgboerderij echt wat voor mij was. Dat kwam niet helemaal uit de lucht vallen. De omgang met mens en dier heeft me altijd geïnteresseerd. Ik begeleid bijvoorbeeld ook studenten van Landstede bij hun stage ‘schapenhouderij’.” Zijn agrarische activiteiten stoot hij niet helemaal af. Martin houdt 250 vleesvarkens en circa 25 zeugen, tien koeien en veertig schapen. “De agrarische bestemming wil ik ook behouden”, stelt hij. “Ook met het oog op ’t Schoapie. We plaatsen ons tenslotte ook in de markt als kinderopvang op de boerderij.” Martin volgde een extra basistraining bij het VAK (Verenigde Agrarische Kinderopvang) en hoopt maart 2009 zijn SPW 3 diploma te behalen.

Kinderopvang ’t Schoapie begint vanuit een vijftal aan elkaar geschakelde units. Aanvankelijk zal er in de dagopvang ruimte zijn voor twaalf peuters van 0 tot 4 jaar en in de naschoolse opvang voor circa tien kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Als over ruim een jaar een grote schuur bij zijn bedrijf verbouwd is tot opvangruimte (met slaapplekken en een speelruimte), wordt de capaciteit van ’t Schoapie verdubbeld. Martin heeft minimaal drie krachten nodig voor de begeleiding van de kinderen, twee daarvan heeft hij al aangenomen. Als de schuur is verbouwd, worden er nog meer krachten aangenomen.

Hij twijfelt er niet over of er wel voldoende belangstelling bestaat onder de ouders. “Uit onderzoek blijkt dat alle dagverblijven op de boerderij die zijn aangesloten bij het VAK na ruim een jaar vol zijn. Er bestaan al wel heel veel kinderdagverblijven, in de behoefte is grotendeels voorzien, maar dit is toch een ander concept. Men verwacht dat de ouders in de toekomst steeds meer gaan shoppen. Dat ze het beste adres voor hun kinderen willen. Ik denk dat we dan op de boerderij een duidelijke meerwaarde hebben. Hier zijn de kinderen elke dag in de frisse lucht en dat mankeert er nog wel eens aan.”

Kinderopvang ’t Schoapie is gevestigd aan de Raamsweg 47a in Mariënheem. De kinderopvang is elke werkdag geopend van 7.30 tot 18.00 uur. Voor meer informatie kun je bellen naar 0572-354740 of 06-11482391.