stenniz te zien in documentaire over darfur

“We hadden niet de illusie om de wereld te veranderen met een rapje.” Raaltenaar Dennis Renkema, beter bekend als rapper ‘StenniZ’ toog vorig jaar met collega-rapper ‘So-Lo’ uit Heerenveen naar de Sudanese regio Darfur om daar de ellende van de burgeroorlog vast te leggen. De twee werden daarbij gevolgd door programmamaker Gideon van Aartsen. Afgelopen dinsdag was het resultaat te zien op Nederland 2 in de documentaire ‘Llink Warzone Darfur’. Je kunt de documentaire overigens nog zien op staging2.uitzendinggemist.nl.

Het is bepaald geen feelgoodtelevisie. Het programma bevat getuigenissen van moordpartijen, verkrachtingen, martelingen en meer. De leden van het team werden meerdere malen belaagd door wantrouwige omstanders, moesten vluchten voor stenengooiende mensenmassa’s en een meegereisde medewerkster van een hulporganisatie werd met stokken afgetuigd. “Er lopen in die regio natuurlijk veel voormalige kindsoldaten rond”, stelt StenniZ laconiek. “Die zijn verslaafd aan opstootjes.” Bovendien kreeg Gideon een geluidsopname doorgespeeld waarop te horen is hoe de piloot van een bommenwerper vanuit de Soedanese hoofdstad Khartoem de opdracht krijgt om beneden op de grond iedereen uit te roeien en alles af te branden. Volkerenmoord dus. Zowel de piloot als zijn bevelhebber was er niet van op de hoogte dat de dialoog werd opgenomen.

De daar geschoten beelden, de opgetekende verhalen en de bandopname zullen mogelijk gebruikt worden als bewijsvoering tegen de Soedanese president Omar al-Bashir. Tegen hem loopt een internationaal arrestatiebevel wegens genocide en oorlogsmisdaden. Bashir zou de plaatselijke stammen tegen elkaar uitspelen en Arabische milities inzetten om de macht te verkrijgen over de olie- en uraniumbronnen in Darfur.

StenniZ en So-Lo maakten zo’n twee jaar geleden samen de single ‘In Nood’. Dat bracht hen in contact met hulporganisatie PLAN, die zich overal in de wereld inzet voor kansarme kinderen. De twee gingen fungeren als ambassadeurs van deze organisatie en dat leidde, zo’n anderhalf jaar geleden, uiteindelijk tot het bezoek aan Darfur. “Het was ons doel om de ellende in Darfur vast te leggen”, stelt StenniZ. “En daarnaast hebben we verschillende rapworkshops gegeven aan de jongeren in vluchtelingenkampen. We wilden ze even iets leuks bezorgen, een klein stukje vreugde geven. Bovendien is rap een geweldige uitlaatklep voor hun frustraties en ervaringen. Het hoeft niet eens om rappen te gaan. Pak een pen en houd een dagboek bij! Het heelt en het stimuleert de creativiteit.”

Ze tekenden er de meest verschrikkelijke verhalen op. “Er was één meisje dat met eigen ogen had gezien hoe haar zwangere moeder werd neergeschoten. Nadat bij haar broertje de benen eraf waren gehakt, werd hij in een hutje gegooid en dat werd vervolgens in de brand gestoken. Haar vader was onder haar ogen gemarteld. Dan zag je zo’n meisje… Die kon je dan ook niet aankijken… Ze trok de hele tijd haar hoofddoek verder over haar hoofd. En dat was nog maar één meisje!”

StenniZ heeft enkele teksten van Sudanese rappers mee naar huis genomen. Hij wil de teksten verwerken in een conceptalbum over oorlog. Via zijn contacten in de hiphopwereld heeft Stenniz daarvoor al enkele prominente namen uit de rapwereld weten te regelen, zoals Buddha Monk (Wu-Tang Clan) en Akon. “De rap van Buddha heb ik al binnen”, stelt StenniZ. Hij hoopt het benefietalbum in de loop van volgend jaar te kunnen presenteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.