sollicitant voor functie van klokkenluider

Henk Veldman uit Amersfoort heeft gesolliciteerd naar de functie van beiaardier voor het carillon van de Raalter Kruisverheffing. “Ik heb begrepen dat het carillon weer in de belangstelling is komen te staan, dus heb ik gesolliciteerd”, aldus Veldman, die doelt op recente vragen van de VVD Raalte aan het college. De VVD vindt het namelijk vreselijk jammer dat het carillon alleen mechanisch geluid laat horen.

Veldman: “Twee jaar geleden hebben mijn vrouw en ik Raalte bezocht om in de Kruisverheffing een kerstconcert te geven op het carillon. Samen hebben we toen posters opgehangen om hieraan enige publiciteit te geven. Hier bewaren we goede herinneringen aan, want de middenstand reageerde zeer positief op ons initiatief. Ook de bewoners van het bejaardentehuis waren enthousiast. Ze waren nog niet vergeten dat ze de spaarpot vroeger omgekeerd hadden om een donatie te schenken voor dit prachtige carillon.”

Vermoedelijk is Henk Veldman, na vaste beiaardier Léon van der Eijk, de laatste bespeler van het Raalter carillon geweest. “De beiaard van Raalte is een prachtig instrument dat gerekend kan worden onder de zware beiaarden”, zegt Veldman, die weet waar hij over praat. “De basklok weegt maar liefst 1.783 kilo. De onderste drie zware klokken zijn door Klokkengieterij Petit & Fritsen in 1948 als luidklokken gegoten, terwijl de overige 32 klokken in 1974 zijn vervaardigd voor het handspel. Door het enthousiasme van de bevolking kon in korte tijd zelfs meer dan de benodigde 50.000 gulden worden opgehaald en kon de beiaard op 19 december 1974 aan de gemeente Raalte worden overgedragen en vervolgens feestelijk worden ingespeeld door Bas Wijnands.”

De beiaard is weliswaar nog te jong om wettelijke bescherming te genieten, maar doet volgens Veldman aan grandeur en monumentaliteit er zeker niet voor onder. “Ze verdient het om in een grote belangstelling te staan, want het is een instrument van grote klasse. Doordat de beiaard op ideale afstand van het winkelcentrum ligt, kan zij veel sfeer brengen in de gemeente en kunnen er leuke projecten mee worden georganiseerd. Met Sinterklaas, met Kerst, met de grote bekende feesten, maar ook met schoolprojecten voor de jeugd. Om die reden heb ik gesolliciteerd naar de functie van beiaardier en hoop dat het Raalter college hier positief over besluit.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.