ruhof hooibergen een stukje erfgoed

Het behoud van een stukje architectuur dat al zo’n duizend jaar deel uitmaakt van het Sallandse landschap. Willem Ruhof uit Raalte is helemaal bezeten van de Oost-Nederlandse hooiberg. Om anderen te stimuleren om dit Sallandse erfgoed in ere te houden heeft hij meegewerkt aan het boek: ‘Een Oost-Nederlandse hooiberg bouwen’. Twee weken terug werd Ruhof voor zijn inspanningen geëerd. Burgemeester Zoon mocht hem benoemen tot ‘Lid in de Orde van Oranje-Nassau’.

Willem (69) heeft 35 jaar als docent creatief tekenen gewerkt. Zo’n zeven jaar geleden ging hij met pensioen. “Ik heb in die tijd een lezing bijgewoond van de Dalfser historicus Ab Goutbeek over de klassieke hooibergen. Dat heeft ontzettend veel impact op me gehad. Thuis had ik nog een oude hooiberg staan en die ben ik vervolgens gaan opknappen. Al doende ben ik me verder gaan verdiepen in de bouwtechnieken die nodig zijn.”

Willlem ontwikkelde zich zo al snel tot een echte kenner. Een kenner die regelmatig gevraagd werd om advies te geven bij hooibergbouwprojecten. Via Ab Goutbeek kwam hij ook in contact met Wim Lanphen, Martin Jansen, Susan Jurgens en Marja de Zwaan van Stichting Kennisbehoud Hooibergen Nederland. Willem is inmiddels hun belangrijkste adviseur en is in die hoedanigheid ingeschakeld bij de bouw van enkele tientallen hooibergen overal in den lande. “Het is gewoon eeuwig zonde als zoiets moois verdwijnt”, stelt Willem. “We zijn niet zuinig genoeg op onze hooibergen. Ach, je kent dat wel, die Sallandse mentaliteit van ‘donder die oude ouwe zooi maar aan de kant’. Terwijl die hooibergen echt in het landschap thuishoren. Dat stukje erfgoed wil ik helpen behouden.”

Willem is een echte purist. In het boek staan de vele eisen waar een authentieke hooiberg dient te voldoen dan ook uitgebreid beschreven. Een hooiberg die aan de hand van zijn kennis en tips is gemaakt wordt in kringen van liefhebbers al een ‘Ruhof’ genoemd. “Je bent er altijd mee bezig”, stelt Willem. “Als ik door de omgeving rij, kijk ik er altijd naar. Het ergste vind ik het als de bergroeden te kort zijn. Dan klopt de verhouding niet meer. Die roeden moeten zo lang mogelijk zijn, zodat er zoveel mogelijk hooi onder kan. Dat hoort er nou eenmaal bij. Het is onderdeel van de vorm die door de traditie en het gebruik ontstaan is. Zonder die lange bergroeden verkracht je zo’n hooiberg!”

Willem is van mening dat de hooibergen getuigen van veel onvermoede kennis. “De vorm, de hele constructie, is vreselijk inventief. Als je ook maar een klein foutje maakt, kun je een hele roede weggooien. Er schuilt vreselijk veel kennis in die constructie. Ik vind het ontzettend knap dat ze dat allemaal duizend jaar geleden al konden.” Overigens zijn de hooibergen niet alleen populair in Salland en omstreken, het boek waaraan hij heeft meegewerkt, vindt ook gretig aftrek in Canada en Australië, weet hij. “Veel Nederlandse immigranten daar willen graag weer zo’n stukje nostalgie uit hun jeugd bij hun huis plaatsen. Het boek loopt er als een trein!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.