reageren op salland centraal loopt lekker

Commentaar – Salland Centraal kijkt tevreden terug op het besluit de reactie-mogelijkheid op site flink te versoepelen. De redactie was een beetje bang voor ongenuanceerde scheldpartijen en een soort van dronkenmansgelal, maar na ruim een half jaar heerst tevredenheid op de redactie.

Bij de start van Salland Centraal, mei 2007, moest je je eerst aanmelden en een wachtwoord ontvangen voordat je mee mocht doen met de interactie op de site. Reden daarvoor was dat Salland Centraal vindt dat iedereen die reageert voor zijn naam moet durven uitkomen. Ook wilde de redactie voorkomen dat anonieme lieden persoonlijke aanvallen of kwetsende teksten zouden plaatsen.

Die strenge regel leidde tot bijna geen reactie, en dat is nou ook weer niet de bedoeling van Salland Centraal. We willen juist een site zijn waar iedereen zijn informatie kwijt kan, maar ook waar iedereen zijn zegje kan doen. Op de gok dat het een ordinaire scheldpartij op de site zou gaan worden, hebben we nagenoeg alle drempels voor een reactie weggehaald. Sindsdien wordt er geregeld gereageerd op de site, terwijl er slechts af en toe onvertogen woorden vallen. De lezer ziet die trouwens meestal niet, want we halen ze doodeenvoudig weg.

Gelukkig dat het zo loopt, constateert de redactie, want daardoor is de site in korte tijd een discussiepodium geworden die er toe doet. Neem de actie die politiek ondernomen is nadat op de site een ware stormloop ontstond op de kwaliteit van de voetbalvelden van SV Raalte. Een sportnota werd er voor overhoop gegooid omdat de Raalter SV snel een kunstgrasveld moest krijgen. Verhuizing naar Tijenraan werd op de lange baan geschoven.

Maar ook discussies over verkeerstechnische zaken als de nieuwe voorrangsregels in Luttenberg en de manier waarop de Grote Markt in het centrum van Raalte schoon gehouden wordt en het onderhoud van openbaar groen in Salland, worden door onze sitebezoekers van commentaar voorzien.

Dat is behoorlijk in tegenstelling tot wat landelijk gebruikelijk is, blijkt uit onderzoek. Nederlanders reageren op nieuwssites platter en banaler dan andere Europeanen. Schelden, beledigen of bedreigen, zoals in Nederland veel gebeurt, komt in Duitsland, Engeland, Frankrijk en België niet of zelden voor, heeft het dagblad Trouw onderzocht. Er wordt elders in Europa wel stevig ingezet, maar dan met argumenten erbij. Zelfs op de sites van de Britse roddelpers – geen lievertjes toch – viert humor de boventoon in de reacties.

Salland Centraal blijft Salland uitnodigen mee te praten over je eigen woonomgeving.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.