raaltenaar maakt de crisis van dichtbij mee

Zijn beroep? Geld ‘maken’. Arjan Hoekstra (34) uit Raalte werkt voor de internationale beurshandelsfirma Optiver, een bedrijf dat handelt voor eigen risico/rekening. De malaise op de beurs mag dan van historische proporties zijn, met Optiver gaat het goed. “Wij handelen in prijsverschillen. Vergelijk het met een autohandelaar. Ook als de autoprijzen dalen, gaat de handel gewoon door. Je koopt alleen goedkoper in.” Arjan maakt de beurscrisis van heel dicht bij mee. Een gesprek.

Als je als eenvoudige huis-, tuin- en keukenjournalist een gesprek met Arjan aangaat over de beurs, valt dat behoorlijk tegen. Maar gelukkig geeft Arjan aan wel vaker ‘niet begrijpende’-blikken te scoren. “Het is ook ingewikkelde materie. Je kan er niet met heel veel andere mensen over praten.” De hele dag zit hij met enkele anderen achter in totaal 24 beeldschermen. Hij handelt in opties, warrants en futures, van aandelen afgeleide producten. Met diverse ingewikkelde rekenmodellen wordt in beeld gebracht op welke opties er misschien geld te verdienen valt. Daarin worden criteria als de koers, de uitoefenprijs, de looptijd, de snelheid van de handel, de rente en het dividend meegenomen. En op de looptijd en de uitoefenprijs na is alles momenteel instabiel.

“Je moet heel snel zijn, het gaat echt over millisecondes. Soms verricht ik veertig transacties in één seconde. Dat gaat grotendeels geautomatiseerd.” Het is de bedoeling om vooral te handelen en niet te houden. Langdurige ‘exposure’, oftewel het aanhouden van aandelen in bedrijven, is uit den boze. Zo kan Optiver dus ook buiten de huidige malaise blijven. Hoeveel geld er dagelijks onder zijn vingers doorvliegt, wil hij liever niet zeggen. Het gaat om heel, héél veel geld, dat moge duidelijk zijn.

Elke dag reist Arjan vanuit Raalte met de trein naar Amsterdam op en neer. Hij heeft wel kort in Amsterdam gewoond, maar kan de Sallandse sfeer niet missen. Hij is in ’98 begonnen voor Optiver. Toen werkten er ongeveer dertig mensen voor de handelsfirma. Inmiddels zijn dat er 450, verspreid over Amsterdam, Sydney en Chicago. Kantoren in Azië zijn in oprichting. Sinds enkele jaren is hij tevens vennoot bij Optiver. “Wanneer je vennoot wordt? Als je resultaten goed zijn. Het is voor Optiver een manier om de betrokkenheid te vergroten.” Bang voor de toekomst van Optiver is hij niet. “Het is een gezond bedrijf. Onze liquiditeit is goed en onze resultaten zijn nog steeds prima.” Wel zijn er op het hoofdkantoor enige zweetdruppeltjes weggeveegd na de Fortiscrisis. Daar had Optiver het bedrijfskapitaal ondergebracht. “Maar nu de staat Fortis heeft overgenomen, is de rust wel terug.”

Het zijn historische tijden. Markeren ze het faillissement van het durfkapitalisme of de vrije markt, zoals sommige mensen beweren? “Nee, dat gaat te ver”, stelt Arjan. “Maar er gaan wel dingen veranderen. De winstmarges worden kleiner. Er gaat meer toezicht komen. Kijk, vroeger kon je op basis van een ton aan eigen kapitaal er op de beurs vele malen dat bedrag bij krijgen. We noemen dat het hefboomeffect. De eisen daarvoor zullen strenger worden. De verhouding tussen eigen kapitaal en geleend kapitaal zal naar beneden bijgesteld worden.”

De beurzen mogen dan in paniek zijn, bij Optiver blijven ze redelijk rustig. Wellicht dat de koffieconsumptie iets omhoog geschoten is. “Burn outs maak ik weinig mee”, stelt Arjan, “Wel zie je extremere dingen voorbijkomen op de schermen. De uitslagen en de marges worden groter, zowel naar onder als naar boven. Het is een opwindende tijd. Het werk is voor mij persoonlijk ook leuker dan in 2003/2004, toen de economie heel langzaam stabiel groeide. Wat je nu meemaakt is uniek. Hier wordt wereldgeschiedenis geschreven. Risicomanagement maakt een steeds groter deel uit van onze dagelijkse praktijk. Dat is ook logisch. Twee jaar geleden was het wereldnieuws als de AEX een half procentje zakte, nu is een verlies van zes procent al bijna niks meer. Het werk is daardoor wel iets zwaarder geworden. Vergelijk het met een non-stop autorit naar Oostenrijk. Je moet alert blijven, je kunt geen seconde verslappen, want een ongeluk ligt altijd op de loer. Dit werk kun je ook niet je hele leven blijven doen. De meeste mensen waarmee ik werk zijn tussen de 30 en 35. Ga maar na. Het is een vorm van topsport. Ik zie mezelf dit werk ook geen tien jaar meer doen. Dat houd je gewoon niet vol!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.