plek voor groot kunstwerk nog niet bekend

Het is mogelijk dat het kunstwerk (van twaalf meter lang en roestvrijstaal) in eerste instantie een tijdelijke plek krijgt nabij het gemeentehuis. De verwachting is dat het voor de zomer van het jaar 2009 wordt geplaatst.

Tijdens de officiële opening van het gemeentehuis onthulde Geert Jansen (Commissaris van de Koningin) een schaalmodel van het kunstwerk, dat is gemaakt door studente Celine Roesthuis. Celine studeert aan de Hogeschool Windesheim, waarmee de gemeente Dalfsen een overeenkomst heeft gesloten voor het ontwerpen van kunstwerken voor het project Kunst Langs de Vecht. Het doel van dit project is om bepaalde plekken te kenmerken met kunstwerken die de historie van de locatie verbeelden.

De Historische Kring Dalfsen heeft de locaties geïnventariseerd. Celine en haar studiegenoten kregen de opdracht om voor de Vechtdijk een kunstwerk te maken. Het onderwerp van deze locatie was ‘Hannekemaaiers en Kiepkerels’. De mensen die vroeger uit Duitsland langs de Vecht trokken om gras te maaien werden de Hannekemaaiers genoemd. De Kiepkerels kwamen ook vanuit het oosten om producten te verkopen die zij meedroegen in een mand (kiep).

De gemeentelijke Kunstcommissie adviseerde het college van burgemeester en wethouders om het ontwerp van Celine aan te kopen. In overleg met een raadsdelegatie werd besloten om een schaalmodel van het kunstwerk tijdens de opening van het gemeentehuis aan te bieden. Bij dit besluit werd de kanttekening gemaakt om te zijner tijd te bezien of het een mooie plek bij het gemeentehuis of in het Waterfront kan krijgen.

De titel ‘Gedreven door het water, ontvangen op het land’ is door Celine als volgt toegelicht: “Gedreven door het water: De Hannekemaaiers en Kiepkerels trokken langs en over de rivier. Ontvangen op het land: Zij overnachten en rusten in Dalfsen. Het kunstwerk verbeeldt de mensfiguren als stromend water. Water dat voorbij stroomt, zoals ook het komen en gaan van mensen in onze tijd, de toeristen en bezoekers. Je ziet het beeld pas in zijn geheel als je zelf ook voorbij het beeld loopt. De figuren zijn als zwoegende figuren neergezet, als gevolg van de zware tocht die werd ondernomen.”