medewerkers van grotzooi zitten nooit stil

Grotzooi bestaat drie jaar. Liefhebbers van oude meubeltjes en decoraties uit de jaren vijftig, zestig en zeventig weten de winkel in Luttenberg inmiddels aardig goed te vinden. Maar Grotzooi is in eerste instantie bedoeld als werkplek voor cliënten van Zozijn, mensen met een verstandelijke beperkingen. Op dit moment zijn er enkele werkplekken in de aanbieding. “Integratie is hier heel vanzelfsprekend”, stellen Arjan Pronk en Margo Hulsman van Zozijn.

Arjans ouders bestierden tot ongeveer drie jaar geleden een fietsenhandel in het pand waar nu Grotzooi gevestigd is. Aangezien Arjan bij Zozijn werkt, ontwikkelde hij jaren geleden een plan om het pand na het pensioen van zijn ouders om te bouwen tot een werkplek van Zozijn. “De insteek is om een laagdrempelige werkplek te bieden”, vertellen Arjan en Margo. “Zinvol werk voor mensen met een verstandelijke beperking. Geen geforceerd gedoe. We vinden dat je bij veel werkplekken al van kilometers afstand kunt zien dat er mensen met een beperking werken. Dat is hier dus niet aan de orde.”

Grotzooi ligt in het midden van Luttenberg, alle winkels zijn vlakbij en de cliënten kunnen ook rustig even naar de verfwinkel lopen, als ze wat nodig hebben. “We staan letterlijk en figuurlijk middenin de maatschappij”, aldus Arjan, die ook regelmatig met zijn cliënten de regio intrekt om te sjacheren. “We zoeken mooie, oude spulletjes, maar hebben ook regelmatig echt design in de aanbieding. Het is extra mooi als er nog iets aan mankeert, zodat onze medewerkers ze kunnen opknappen. De spulletjes moeten ook weer werk generen. Een likje verf, schuur- en timmerwerk en kleine reparaties.”

In het begin keken sommige mensen nog wel eens vreemd op als Arjan en zijn ‘sjacherclubje’ binnen kwamen, maar bij veel kringloopwinkels, handelaren en andere adresjes zijn de mannen en vrouwen van Grotzooi inmiddels al geen onbekenden meer. “De mensen vinden het eigenlijk alleen maar mooi. Ze kennen ons nu ook gewoon en weten wat we zoeken.” De echte liefhebbers komen inmiddels vanuit hele land naar Grotzooi toe. “De verkoop loopt hier heel goed”, stellen Arjan en Margo. “Veel beter dan we in de begindagen ooit durfden te hopen.”

“Ons assortiment is ook alleen maar beter geworden. Door het netwerk dat we hebben opgebouwd, kunnen we nu veel mooiere spullen dan vroeger verkopen. Maar je staat er soms van te kijken hoeveel mensen uit de buurt nog niet weten wat we hier doen. Het kan dus altijd beter. Ook wat betreft de cliënten. Want we hebben nog steeds enkele werkplekken in de aanbieding.” Als je met een zorgindicatie bij Grotzooi wil werken, kun je meer informatie vinden op staging2.zozijn.nl of contact opnemen met het zorgloket bij Helen van der Wiel op 0575-593937 of 06-27624223.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.