lage lasten flinke investeringen voor raalte

Raalte gaat in 2009 flink investeren in het platteland, kunstgras, de Domineeskamp, de infrastructuur van de wijken Molenhoek, Blekkerhoek en Langkamp en in het Dorpshuis Heino. Dat blijkt uit de ‘Begroting 2009’ die vandaag is gepresenteerd. In totaal trekt de gemeente 14 miljoen euro uit voor nieuwe investeringen, terwijl de lastendruk voor een gemiddeld huishouden – inclusief afschaffing van de hondenbelasting – daalt met 1,81 procent.

“We investeren komend jaar veel, maar kunnen de lastendruk voor een gemiddeld huishouden naar beneden bijstellen”, vertelt wethouder Blijdenstein. “Maar ook zonder het afschaffen van de hondenbelasting kunnen we een mooi resultaat presenteren, want dan komen we op een lichte lastenstijging van ongeveer 3 procent. En daar zijn we, zeker gezien de onzekere economische ontwikkelingen, zeer blij mee.” Met een totale jaarlast van 538 euro heeft Raalte nog altijd één van de laagste gemeentelijke lasten ten opzichte van omliggende gemeenten.

De investeringen voor 2009 zijn niet gering, maar komen bijna allemaal ten gunste van projecten die nu gewoon ‘aan de beurt zijn’. Zo wordt er 350.000 euro gereserveerd voor de aanleg van kunstgras bij SV Raalte en Rohda, terwijl hetzelfde bedrag in de jaren erna beschikbaar is voor het kunstgrasbeleid op andere locaties. Het college reserveert verder zeven ton voor de Domineeskamp, een bijdrage van vijf ton voor het Dorpshuis Heino en bijna anderhalf miljoen voor de opknapbeurt van de wijken Molenhoek, Blekkerhoek en Langkamp.

De ‘Begroting 2009’ sluit met een tekort van 104.044 euro. Een raming over de jaren na 2009 laat zien dat er dan echter weer een begrotingsoverschot wordt verwacht. Het verwachte tekort over het jaar 2009 moet worden gedekt door een beroep te doen op de algemene bestemmingsreserve. Dat voorstel van het college zal op donderdag 6 november worden behandeld door de raad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.