kunstproject brengt overijssel in kaart

In het kader van dit project brachten ze onlangs twee bezoeken aan Lemelerveld. Ze lieten zich onder andere door de omgeving inspireren tot een gedicht. Vanaf 15 oktober kun je op de site staging2.overalinoverijssel.nl meer lezen over hun belevenissen. “Het project is bijna klaar. Het was verslavend. We zijn nu al aan het kijken of we verder kunnen gaan met de rest van de wereld.”

Zo’n twee jaar geleden is het project van start gegaan. Van tevoren hadden de twee Overijssel verdeeld in 28 vakken. Met een aparte berekening wordt per vak een locatie geprikt en daar brengen Alied en Heleen tweemaal een bezoek aan, ongeacht waar de coördinaten hun naartoe voeren (zo zaten ze al middenin het water, maar ook middenin een woonwijk). Ter plekke praten de twee met de omwonenden en de mensen die ze tegen komen om zo een beter beeld te krijgen van wat er speelt en hoe de sfeer er is. De filmpjes, de verhalen van de voorbijgangers, de foto’s, de literaire verhandelingen en de gedichten die de bezoeken opleveren, worden geplaatst op staging2.overalinoverijssel.nl.

En daar zitten ze dan, Alied en Heleen, middenin Dalmsholte in het buitengebied van Lemelerveld, de 23ste locatie. Beiden hebben een blauwe overall aan. Hun coördinaten? Middenin een weiland, waar allemaal koeien lopen. Kan het meer ‘Sallands’? De landeigenaar was weliswaar gecharmeerd van hun project, maar wilde toch geen mensen in zijn land hebben. Daarom hebben ze al een tijdje in een ander weiland vlakbij gezeten. Het was warm en dat heeft een broeierig gedicht met verwijzingen naar muggen en zweefvliegtuigen (het vliegveld van Aeroclub Salland ligt vlakbij) opgeleverd.

Het gedicht hebben ze net langs de weg in de grond geprikt, zodat voorbijgangers ermee kunnen doen wat ze willen. Een paar toevallig voorbij fietsende tieners krijgen het gedicht persoonlijk uitgereikt. ‘Wel grappig’, vinden ze de actie. Wat Alied en Heleen opvalt aan hun 23ste locatie? “Het verschil hier tussen de boeren. De één werkt op een traditionele manier; de ander heeft een heel modern bedrijf met heel veel nadruk op hygiëne. Iedereen doet het op zijn eigen manier. En verder? Het is hier best wel relaxed.”

Alied en Heleen hebben in het verleden meegewerkt aan diverse literaire projecten. De provincie Overijssel was zo gecharmeerd van hun ‘Overal in Overijssel’-project dat de twee een subsidie mochten ontvangen. “Ze waren op zoek naar nieuwe uitingen en kanalen voor cultuur”, vertelt Alied. “Op deze manier wordt een nieuw publiek bereikt.” De afleveringen worden telkens door enkele honderden mensen bekeken, daarnaast laten zo’n duizend mensen zich middels een e-mailservice op de hoogte houden van de belevenissen van de twee. “Dit is onze 23ste locatie. Het is project is bijna afgelopen. Best jammer. Dit heeft ons ervaringen opgeleverd die we nooit hadden willen missen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.