kan de rattenvanger terug naar hamelen

Als de bestrijder van muskusratten een weekje ziek is, loopt hij een maand achterstand op, hebben we wel eens horen zeggen. Daarmee wordt aangegeven hoe onbegonnen het werk van de rattenvanger is, of in elk geval lijkt. Door de jaren heen, is in elk geval gebleken dat de rat maar moeilijk te bestrijden is. Voorkomen dat de populatie groeit is zo ongeveer het hoogst haalbare. Daarom willen ze in Groningen een proef doen: Helemaal niet meer bestrijden. Dat zou wel eens hetzelfde effect kunnen hebben.

De muskusrat is vooral een gevaarlijk dier omdat hij gangen graaft in dijken en walkanten. Niet zo handig, een gat in een dijk. En daarom worden de ratten gevangen. Ook in Salland. Je ziet wel eens van die ijzeren kooien zo half onder water liggen met een schuifdeurtje, dat iets boven de kooi hangt. Als daar een rat in zwemt, is ie het haasje. Want dan valt het deurtje naar beneden. Maar klemmen worden ook gebruikt, een soort van heel grote muizenval, of als het moet een mollenklem in het groot. Allemaal in het water, zodat je er als wandelaar niet zomaar in kunt trappen.

De Groningse gedeputeerde Henk Bleker had zo bedacht dat vangen helemaal niet nodig is. Als je ze wel vangt blijft de populatie gelijk. Als je ze niet vangt ook. Want, zo redeneert hij, op een gegeven moment doet de natuur zijn werk. Als die ratten geen eten meer hebben, wordt de populatie niet groter. Of er komt een natuurlijke vijand die het heerlijk vindt een rat op te peuzelen. Als uitroeien met man en macht niet werkt, kun je beter de populatie maar op natuurlijke wijze in stand houden. Is goedkoper (de rattenvanger kan terug naar Hamelen) en diervriendelijk (want ook al is het een rat, zo’n dier verzuipen in een kooi of dood laten bloeden in een klem, dat verdient geen hoofdprijs).

Maar klopt die redernatie van Bleker? In Groningen beslissen ze in november of ze een proef gaan doen. In Friesland en Drenthe zien ze dat met angst en beven tegemoet. De waterschappen aldaar gaan dan over tot verscherpte grensbewaking. Geen rat die de grens nog overkomt. Maar als de proef slaagt – resultaten worden pas over jaren verwacht – dan gaan in Salland de rattenvallen wellicht ook de sloot uit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.