jos kortekaas geniet als fysio bij ajax

Als klein jongentje had hij posters van Marco van Basten, John van ‘t Schip en Rob Witsche boven zijn bed hangen. Nu, op 34-jarige leeftijd, staat hij dagelijks met zijn idolen van weleer op het veld. Het gaat hier natuurlijk over Jos Kortekaas, de oud-Raaltenaar die sinds de zomer van 2008 werkt als fysiotherapeut bij de hoofdmacht van Ajax Amsterdam. De club waar hij als jonge keeper al van droomde.

“Tja, als je jong bent droom je uiteraard van een carrière als profvoetballer”, zegt Kortekaas met een brede glimlach op zijn gezicht. “Het liep echter allemaal net iets anders.” Al was de nuchtere Sallander er wel dichtbij, want een aardig potje keepen kan hij zeker. Zo stond hij in de jeugd bij Go Ahead Eagles onder de lat. Maar uiteindelijk keerde Kortekaas toch weer terug bij Rohda Raalte, waar hij op jonge leeftijd ook weer vertrok. “Het tijdperk van de ‘buitenlanders’ begon toen bij Rohda, dus ben ik samen met Maarten van Duren naar Koninklijke UD gegaan”, vertelt de fysiotherapeut, die met diezelfde Van Duren de overstap maakte van UD naar de CJV’ers en later ook nog naar Berkum (destijds eerste klasse en nu hoofdklasse zaterdag). Berkum was voor Kortekaas de laatste club, voordat hij definitief zijn zinnen zette op zijn huidige vak. “Ik moest een keuze maken tussen voetbal en studie en heb destijds voor m’n studie gekozen.”

Kortekaas ging in Utrecht fysiotherapie studeren en kreeg vanwege zijn opleiding de kans om stage te lopen bij de KNVB in Zeist. Bij de voetbalbond maakte de oud-Raaltenaar meteen een goede indruk en kon er na zijn stage zelfs blijven werken. “Ik werkte op de revalidatieafdeling van de KNVB en begeleidde de jeugdselecties, maar ook spelers uit het betaalde voetbal.” Via die weg kwam Kortekaas ook in contact met een aantal Vitesse-spelers. “Klopt, op voorspraak van John van den Brom, Carlos Fortes en Patrick Ax ben ik vervolgens in Arnhem terecht gekomen. Met name dankzij Van den Brom.” En dus ging hij in 1998 als 24-jarige fysio aan de slag bij Vitesse. “Dat was in het begin wel vreemd, want de meeste spelers waren ouder dan ikzelf. Maar aangezien ik bewust was gehaald, namen ze wel alles van mij aan”, vertelt Kortekaas, die nog goed weet dat de Portugees Artur Jorge de trainer was in zijn eerste seizoen. “Alhoewel, hij was na een paar maandjes alweer weg.” Daarna kreeg de geboren Raaltenaar te maken met onder andere Herbert Neuman, Edward Sturing, Ronald Koeman, Mike Snoei en Aad de Mos. Een aardig rijtje.

“Ik heb tien mooie jaren gehad bij Vitesse, maar bewust voor Ajax gekozen. Ajax is een hele andere club met veel meer ambities. En de druk om te presteren is in Amsterdam vele malen groter”, aldus de fysiotherapeut, die niet precies weet waarom Ajax eerder dit jaar juist bij hem heeft aangeklopt. “Ik wist dat Ajax op zoek was naar een jonge fysio met veel ervaring, maar meer ook niet.” Hoe dan ook: Kortekaas greep de uitdaging met beide handen aan en werkt nu nationaal gezien gewoonweg op het allerhoogste niveau in de voetballerij. “De medische faciliteiten in Amsterdam zijn fantastisch. Dat is enorm belangrijk om mijn beroep uit te oefenen.” Het is dan ook niet zo vreemd dat Kortekaas het naar zijn zin heeft in Amsterdam. Al viel het communiceren in eerste instantie niet mee. “Ja inderdaad. Ajax heeft veel Spaanstalige spelers in de selectie, dus dat is af en toe behelpen. Gelukkig spreken Luis Suárez en Bruno Silva al een aardig woordje Nederlands.” En de Spanjaard Oleguer? “Die is zo intelligent dat hij vloeiend Engels spreekt. Maar ook hij krijgt net als de anderen Nederlandse les, dus dan wordt het alweer een stuk makkelijker communiceren.”

Voor wat betreft blessures valt Kortekaas bij Ajax dit nog prille seizoen met zijn neus in de boter, want de lijst met geblesseerde spelers is aanzienlijk. Al loopt de ziekenboeg langzamerhand weer leeg. “Gabri en Oleguer zijn weer fit. Aissati en Enoh zijn er een tijdje uit. Stekelenburg gaat nog wel een paar weken duren en Sulejmani is met zo’n drie tot vier weken weer fit”, vertelt Kortekaas, die ook weet dat er veel te doen is geweest over de blessure van Miralem Sulejmani. “Hij is de duurste speler uit de geschiedenis van Ajax, dus dan is de druk enorm. De mensen willen hem in actie zien. Maar ook wij als fysiotherapeuten kunnen geen wonderen verrichten. En dat weten de trainers heel goed, want die hebben zelf allemaal op hoog niveau gespeeld.” De samenwerking tussen Kortekaas en Marco van Basten verloopt overigens prima. “Ja, dat gaat goed. Vroeger had ik posters van hem boven mijn bed hangen, nu is het m’n collega. En in principe is het natuurlijk ook gewoon een mens.”

In zijn geboorteplaats Raalte komt Jos Kortekaas niet zo vaak meer. “Af en toe kom ik nog wel eens bij familie in Raalte of Heino, maar verder niet. Ik woon nu al sinds 2001 in Arnhem, ben getrouwd met Gerda en heb twee kinderen: Janne en Gijs. Janne is vijf jaar en Gijs bijna drie.” Zijn vrouw heeft Jos ontmoet bij Vitesse, maar ze komt niet uit Arnhem. “Gerda komt oorspronkelijk uit Brabant.” Ondanks zijn nieuwe functie in Amsterdam is Kortekaas niet van plan te verhuizen. “Vooralsnog niet. Het reizen is vanwege de gunstige trainingstijden goed te doen. Daarnaast heb ik in Arnhem veel contacten opgebouwd.” Zo staat hij sinds de zomer ook weer ingeschreven bij een amateurclub. “Ik train bij SML in Arnhem, maar speel geen wedstrijden. Alleen als de nood aan de man is. Overigens raad je nooit wie er ook speelt!” Nou? “Maarten van Duren. Hij woont hier aan de andere kant van de stad.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.