jan smeekens wil dit jaar gewoon knallen

De recordschaatsploeg van TVM is dinsdag gepresenteerd in het clubhuis ‘De Skaeve Skaats’ van de Jaap Eden-schaatsbaan in Amsterdam. De ploeg, die vorig seizoen onder aanvoering van Sven Kramer de successen aaneen reeg, staat voor het moeilijke karwei om dit seizoen door te groeien. Zelfs evenaring van vorig seizoen wordt lastig. De schaatsers waren tijdens de presentatie dan ook terughoudend, maar benadrukten wel vooral hard te willen rijden.

Voor Raaltenaar Jan Smeekens, tegenwoordig woonachtig in Friesland, betekent dat met name dat hij zich komend jaar opnieuw richt op de 500 meter. Maar mocht de 100 meter ook een officiële afstand worden, dan zal de ‘Japanner uit Salland’ zich daar ook zeker van voren melden: “Het is een afstand waarop je lekker kan knallen.” Smeekens is nog jong en krijgt veel kansen bij TVM, waar hij aan zijn derde seizoen begint. Of er in hem een nieuwe wereldkampioen schuilt, daar doet de 21-jarige sprinter geen uitspraken over.

Toch is dat voor topsporter Smeekens natuurlijk het ultieme doel, maar het seizoen is lang en er zijn meerdere momenten waarop hij zou kunnen pieken. In april kreeg hij al zijn trainingsschema van coach Gerard Kemkers en inmiddels heeft de Raaltenaar er alweer drie trainingskampen opzitten. Alles gericht op verbetering. Want hoewel de TVM-ploeg vorig jaar bijna alles wist te winnen, lagen de problemen bij de sprinters. De nationale titel van Jan Smeekens op de 500 meter was wel ongeveer het hoogtepunt.

Met name Erben Wennemars en Beorn Nijenhuis zakten vorig seizoen figuurlijk door het ijs. Maar ook Smeekens kende een slecht seizoen en kon zich vooral in 2008 niet meten met de wereldtop. Volgens de begeleiding zit er dit jaar echter meer in het vat: “Door verschillende factoren lukte het vorig jaar niet, maar in de voorbereiding heb ik een positieve indruk gekregen van mijn schaatsers”, aldus Kemkers. Eind oktober mag Smeekens in Thialf in ieder geval laten zien dat hij nog steeds de snelste Nederlander op de 500 meter is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.