jacobsgat moet weer open voor iedereen

Het Jacobsgat in Heino moet weer open voor recreatie. Dat is de belangrijkste uitkomst van een online enquête van Hilde Klaster en Albert Davenschot in opdracht van Heino-online.nl, gehouden onder ruim 130 inwoners. Dit naar aanleiding van de massale trek van de Heinose jeugd naar de Wijthmenerplas in de zomer, in plaats van naar openluchtzwembad De Tippe. Openstelling van het Jacobsgat zou een prima alternatief kunnen vormen.

“We weten dat het bestemmingsplan ongeveer tien jaar terug gewijzigd is door de gemeente en dat eigenaar Co Besselsen van het Jacobsgat deze plas enkel nog mocht openstellen voor bezoekers van het nabij gelegen Summercamp”, zo schrijven Klaster en Davenschot. “Tevens is bekend dat het Jacobsgat zo weer open gaat voor alle bezoekers, mits Besselen toestemming krijgt. Volgend jaar komt het nieuwe bestemmingsplan buitengebied weer aan de orde, waarin een eventuele openstelling voor mooi meegenomen kan worden.”

Het jacobsgat is vernoemd naar Jacobus Overesch, die vroeger de eigenaar van deze gronden was en het zand hiervan verkocht aan de spoorwegen voor de bouw van het NS-station in Zwolle. Omdat er meer afgegraven werd dan hij aanvankelijk dacht, ontstond er een plas. Het was eerst hoge grond en door de afgraving werd het opeens waardeloze grond. Een kleine misrekening van Jacobus vandaar de benaming Jacobsgat dat later door de gemeente in de stukken werd verbasterd naar Japiksgat.

De ondergronden van het Jacobsgat zijn nu privé eigendom van Co Besselsen, die eerder ook beheerder was van Stichting Summercamp. De stichting bemoeit zich met de exploitatie van het Jacobsgat en het terrein erom heen. Op het moment hebben echter alleen de bezoekers van Summercamp toegang tot het Jacobsgat. Het Summercamp ligt namelijk op loopafstand en is geopend van april tot oktober. Juist in die periode is het Jacobsgat ook interessant voor de inwoners van Heino en omgeving voor recreatie.

Uit de online enquête blijkt dat 93 procent van de ondervraagden vindt dat het Jacobsgat zo snel mogelijk voor iedereen geopend moet worden. Bovendien vindt het merendeel dat de plas het hele jaar open moet zijn voor recreatie, zodat er bijvoorbeeld in de winter ook geschaatst kan worden. Dat zijn duidelijke resultaten, die inmiddels zijn overhandigd aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Raalte. “Voor ons is het onderzoek afgerond. De bal ligt nu bij het Sallands Bureau voor Toerisme en de lokale politiek”, besluiten Klaster en Davenschot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.