hulzebosch nieuwe koster kruisverheffing

‘Kalmte kan je redden’. Het zijn woorden die Jo Hulzebosch (61) uit Raalte op het lijf lijken te zijn geschreven. Hulzebosch is sinds 1 oktober de koster van de Basiliek van de Heilige Kruisverheffing in Raalte. Zo’n motto heeft hij ook wel nodig. Want Jo is een bezige bij, een buh buh, zoals hij het zelf maar even afkort. Naast zijn nieuwe functie bij de Kruisverheffing zet hij zich ook nog eens in voor een groot aantal andere verenigingen, stichtingen en/of goede doelen. “Ik kan gewoon slecht stil zitten”, stelt Hulzebosch.

Hulzebosch is katholiek opgevoed en het geloof speelt een grote rol in zijn leven. Maar hij is niet streng in de leer. Een enkele keer gedurende het gesprek ontsnapt een uitdrukking of krachtterm aan zijn lippen, die een strenge katholiek zou veroordelen. Hijzelf houdt niet zo van dat ‘wijzen’. “Je moet niet op elke slak zout strooien”, stelt hij. Maar zo laconiek als hij ook in het leven mag staan, hij is enorm trots dat is uitverkoren als nieuwe koster.

“De Kruisverheffing is de mooiste kerk van Salland, dat zegt iedereen. Het is een kerk met een lange geschiedenis. Ik voel me ook heel erg betrokken bij het wel en wee van de parochie. Ik was hiervoor bijvoorbeeld ook al verantwoordelijk voor de administratie van het kerkhof. En nu dus koster. Iemand moet het doen. En ik vind mezelf wel geschikt hiervoor. Weet je, ik blijf bijna altijd rustig. Kalmte kan je redden. Ik heb wel eens te horen gekregen dat ik die rust ook naar anderen uitstraal.”

Die eigenschap heeft hij ongetwijfeld ook deels te danken aan zijn jarenlange carrière in de hectische drukkerswereld. In zijn vrije tijd, heeft hij zich altijd ingezet voor het verenigingsleven. Zo was hij zeventien jaar lang actief voor Rohda Raalte (als leider, trainer en lid van de jeugdcommissie) en de afgelopen zes jaar voor SV Raalte (“Ze vroegen me”). Daarnaast zijn er nog ontzettend veel andere goede doelen, verenigingen, stichtingen en activiteiten waarvoor hij zich heeft ingezet. “Dus toen ik ophield met werken, wisten ze me te vinden”, stelt hij. “Zo ben ik ook bij de Kruisverheffing terecht gekomen. Eerst was ik actief voor het orgelfonds, later vroegen ze me dus voor de administratie van het kerkhof. Van daaruit werd ik weer gevraagd of ik wilde assisteren bij uitvaarten en avondwakes. En dat heeft nu dus geresulteerd tot een aanstelling als koster.”

Tot zijn taken horen de logistieke begeleiding van de reguliere diensten en vieringen; de administratie van het kerkhof en de begeleiding van de uitvaarten in de kerk en op het kerkhof. Hij heeft de beschikking over vier assistenten. Daarnaast zijn er twee mensen verantwoordelijk voor het onderhoud van de kerk. Het is een drukke baan. Jo mag dan wel zeggen dat het geen volledige betrekking is, de afgelopen week was met enkele avondwaken en uitvaarten en een concert een drukke. Hij heeft dus ook besloten om een punt te zetten achter zijn activiteiten voor SV Raalte. “Ik was voorzitter van de jeugdcommissie, maar dat kan nu echt niet meer. Ik kan ook maar drie dagen van tevoren plannen. Voor hetzelfde geld krijg ik te maken met een sterfgeval. Het wordt anders gewoon te druk.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.