huldiging voor ehbo er berend dijsselhof

Het was een vreemde avond, waarin maar weer bleek dat leven en dood dicht bij elkaar liggen. Maandagavond kregen tien deelnemers aan een EHBO-cursus in Broekland hun certificaten uitgereikt door burgemeester Piet Zoon. Dat gebeurde enkele dagen na het overlijden van Anton Kappert, de grondlegger van de EHBO Broekland. Zoon stond ook even stil bij het sterfgeval. Maar tegelijkertijd was er ook vreugde. Blijdschap over het behalen van de EHBO-papieren en een huldiging van Berend Dijsselhof.

Broeklander Dijsselhof was, net zoals zijn zoon Rick, één van de tien EHBO-ers die zijn papieren uitgereikt kreeg. Maar aan zijn diploma zat een extra feestelijk randje. Dijsselhof heeft namelijk op 28 september meegeholpen bij de reanimatie van de Duitser Matthias Burgelman. Dijsselhof en zijn vrouw Rina exploiteren een klein pension bij hun boerderij in Broekland. In de nacht van 27 op 28 september boden zij onderdak aan een groep Duitse motorrijders. Toen de groep op zondag weer vertrok, werd één van de motorrijders onwel. Berend dacht eerst nog dat het om een epileptische aanval ging, maar kwam er al snel achter dat de man een hartstilstand had.

Berend belde meteen 112 en sloeg aan het reanimeren. Samen met de toegesnelde ambulancemedewerkers wist Berend het leven van de man te redden. Saillant detail. Berend had ‘zijn’ eerste drie EHBO-lessen moeten laten schieten en had vlak ervoor net één les gehad. En laat die nou net over reanimeren zijn gegaan… Naast de huldiging door de burgemeester, die Berend en zijn gezin (vrouw Rina, zonen Rick en Chiel en dochter Ilse) een bosje bloemen aanbood en een EHBO-koffer cadeau deed, werd hij ook nog toegesproken door Gerrit Zwiers, de voorzitter van het district Overijssel van de nationale EHBO-bond.

Berend zelf toonde zich lichtelijk overdonderd onder alle aandacht. “Ach joh, dit is toch allemaal niet nodig. De mensen van de ambulance hebben net zoveel werk gedaan als ik! Zij waren er supersnel, binnen zeven, acht minuten, en dat is denk ik zijn redding geweest.” Was hij niet ontzettend zenuwachtig toen hij moest reanimeren? “Het ging allemaal ontzettend snel. Ik had niet veel tijd om te schrikken. De leden van zijn groep waren ook helemaal overdonderd. Zij stonden ook nog eens in een vreemd land. Ik denk dat ik het minst van slag was.”

De avond markeerde ook een klein feestje voor de EHBO Broekland. Nog niet eens zo lang geleden was de vereniging op sterven na dood. Maar nadat de alarmklokken in het dorp en in de media waren geluid, meldden zich weer verschillende nieuwe leden aan. Zoveel dat er maar liefst drie nieuwe cursusgroepen konden worden opgericht. De eerste groep zwaaide maandag af. De tweede groep zit ook al vol. Bij de derde groep zijn nog enkele plekken beschikbaar. Deze groep gaat op 5 januari van start. Voor meer informatie en/of opgave kun je contact opnemen met Mariet Hazelhekke, telefoon: 0572-356344.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.