honderd in plaats van tachtig tegen de files

Of de files er mee kunnen worden opgelost is nog maar ten zeerste de vraag, maar binnenkort mogen we wel lekker honderd kilometer per uur rijden op de N35 richting Zwolle. Dat is in ieder geval wel het idee van verkeersminister Camiel Eurlings en staatssecretaris Tineke Huizinga. Volgende week presenteren zij hun plannen in het kabinet, waarin zij verzoeken tot bredere wegen en een hogere maximale snelheid op een groot deel van de provinciale wegen.

Naast de N35 tussen Zwolle en Almelo noemt Eurlings ook de N18 (Varsseveld-Enschede) en een aantal provinciale wegen in het westen van het land. Op al deze provinciale wegen geldt momenteel een maximumsnelheid van tachtig, maar de minister wil deze opwaarderen naar een snelheid van honderd kilometer per uur. Volgens verkeersdeskundigen worden dat dan semi-snelwegen, maar dat zij wel ‘een bijbehorend veiligheidsniveau’ krijgen toegewezen. Bekend is namelijk dat de meeste verkeersslachtoffers op provinciale wegen vallen.

De Nota Mobiliteit die Eurlings en Huizinga komende week zullen presenteren gaat in op een robuust mobiliteitssysteem van Olympische kwaliteit. Daarin kijken zij vooruit naar 2028, wanneer de Olympische Spelen mogelijk in Nederland plaatsvinden. Eurlings wil daarvoor, naast de opwaardering van de provinciale wegen, dat de belangrijkste snelwegen in de Randstad twee keer vier rijstroken krijgen. Hoeveel extra investeringen de plannen moeten gaan kosten, staat nog niet ingevuld.

Tussen de letters door valt te lezen dat Eurlings met name verwacht dat het fileprobleem blijft groeien wanneer hij deze maatregelen niet neemt. Het verkeer groeit harder dan verwacht, en dus staan mensen vaker in de file. Of het opschroeven van de maximum snelheid daar écht aan kan bijdragen blijft afwachten. Volgens logica van Johan Cruijff is het echter zo klaar als een klontje: “Volgens mij is het allemaal heel simpel. Als je harder rijdt, ben je eerder van de weg af. Dus dan heb je minder files.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.