gerda tijs stopt met eigen aardigheden

De Raaltese Gerda Tijs stopt aan het einde van dit jaar met haar winkel ‘Eigen-aardigheden’. Met haar workshops en ambulante handel gaat ze gewoon door. Op woensdag 29 oktober start de opheffingsopruiming met kortingen van 25 procent. Alles moet weg, inclusief het winkelinterieur. “Ik heb dit altijd met heel veel plezier gedaan”, vertelt Gerda. “Ik ben de 60 gepasseerd. Mijn man en ik zijn bezig met het opzetten van een grote pluktuin bij Camping de Krieghuusbelten. Dat is een heel mooi project, maar het kost ook veel tijd. En dan moet je kiezen.”

Gerda startte zo’n vijf jaar geleden met de winkel. Daar verkoopt ze huis- en tuindecoraties, die ze deels zelf heeft gemaakt. Maar de basis voor Eigen-aardigheden werd al veel eerder gelegd. “Ik heb altijd al groene vingers gehad”, vertelt Gerda. “Ik maakte decoraties op basis van materialen die ik in de natuur vond. Die ben ik op een gegeven moment gaan verkopen op markten en braderieën. In ’93 ben ik begonnen met het geven van workshops in de hobbysfeer. Dat liep zo hard dat ik in ’99 volledig voor mezelf kon beginnen. In 2004 hebben we de voormalige winkel van Tobi Ellenbroek, tegenover onze woning, gehuurd. Mijn man stelde voor om een winkeltje te beginnen, omdat ik toch niet stil kan zitten. En dat vond ik een heel goed idee, want het huis stond soms hartstikke vol met alle artikelen die ik had gemaakt.”

Gerda vertelt dat ze met weemoed terug zal denken aan de afgelopen jaren. “Het doet pijn om te stoppen, maar soms moet je kiezen. Het was een spannende tijd. Ik kom uit de verpleging. Ik had niks geen ervaring met het opzetten van een winkel. Ik moest alles dus nog leren. Maar bovenal was het leuk. De reacties op de winkel waren altijd enorm positief. Dat doet je ook goed. De omgang met de klanten vond ik altijd geweldig. Ik ben een sociaal mens en om een praatje zit ik niet verlegen, ha ha! Maar de winkel was ook een verplichting. Je moet er gewoon altijd zijn. Even een weekje er tussenuit op vakantie kon niet. En dat begon op een gegeven moment toch zwaarder te wegen. Maar ik weet zeker dat ik de winkel zal gaan missen, dat is zeker. Gelukkig heb ik met de workshops, de ambulante handel en onze pluktuin nog genoeg om handen.”

Gerda en haar man hebben grote plannen. Naast Camping de Krieghuusbelten hebben ze een stuk grond van ruim een hectare gekocht. Dat richten ze op het moment in tot een pluktuin, die de naam ‘Het Hof van Eigen-aardigheden’ zal krijgen. Ze hopen de pluktuin in 2010 te kunnen openen. Iedereen is er straks welkom om er (tegen betaling) vruchten te plukken, eventjes mee te helpen (uitbetaling in tuinproducten) of om gewoon eventjes uit te rusten. “Tevens is het de bedoeling dat mensen, die het even niet meer zien zitten, hier kunnen ‘bijtanken’. Al met al weer een hele uitdaging!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.