brandweer olst wijhe massaal versterkt

De brandweer van Olst-Wijhe heeft afgelopen zaterdag weer haar jaarlijkse korpsavond gehouden in Zaal IJsseldijk op de Boskamp. Burgemeester Ton Strien en de nieuwe regionale commandant van de brandweer, Lieke Sievers, waren samen met ruim zeventig brandweerlieden plus partner aanwezig. Dit jaar werden tijdens bijzondere avond vele diploma’s uitgereikt.

De vier brandweerposten (in Wijhe, Wesepe, Welsum en Olst) waren zaterdagavond dus onbezet. Maar de veiligheid van de Olst-Wijhese burgers was verzekerd. Collega’s vanuit Raalte bemanden continue een geïmproviseerde uitrukpost bij Zaal Ripperda tot vroeg in de zondagochtend.

Van de vorig jaar geworven vijftien brandwachten ontvingen maar liefst veertien hun diploma Brandwacht. Eén aspirant brandwacht zal door een eerdere medische ingreep pas komende week het examen afleggen. Ook werden vijf korpsleden bevorderd tot Brandwacht Eerste-Klasse, twee medewerkers behaalden hun diploma voor de specialisatie Chauffeur/Pompbediener en de postcommandanten uit Olst en Welsum werden beiden na het behalen van hun bevelvoerderdiploma bevorderd tot Brandmeester. Door de versterking, waaronder vier dames, is het brandweerkorps in Olst-Wijhe weer op volle sterkte.

Korpslid Cees Bosman uit Wijhe werd gedecoreerd met een jubileummedaille vanwege zijn 12,5-jarig dienstverband. De burgemeester memoreerde zijn loopbaan bij de brandweer, maar ook zijn andere verdiensten. Brandweerlieden blijken telkens weer duizendpoten te zijn, zo ook deze jubilaris.

In de jaarrede van de brandweercommandant passeerde de belangrijkste wapenfeiten uit het afgelopen jaar de revue, maar ook de toekomst werd geschetst. De vorming van de Veiligheidsregio per 1 januari 2009, de toenemende druk op vrijwilligers en de enorme inzet en veerkracht werden niet onbenoemd gelaten. Om zich voor te bereiden op haar kerntaak, het verlenen van hulp aan de inwoners van Olst-Wijhe, oefenen de acht groepen wekelijks volop.

Ook burgemeester Strien sprak het korps toe en stak zijn waardering niet onder stoelen of banken. Hij memoreerde de druk die steeds groter wordt en de toenemende agressie tegen hulpverleners. In Olst-Wijhe is er gelukkig nog maar één incident geweest. Ook sprak de burgemeester over de positieve beleving die hij telkens weer ervaart bij deze bijzondere groep vrijwilligers en stond hij stil bij het belang van het thuisfront. Een brandweerman of -vrouw kan niet zonder een partner met een warm hart voor de brandweer.

Als bijzondere gast was Lieke Sievers aanwezig. Sinds september is zij de regionaal commandant van de brandweer en met de komst van de Veiligheidsregio zal zij nauw samenwerken met alle korpsen in de regio. Zij maakte van de gelegenheid gebruik het korps te leren kennen. De avond werd in informele sfeer afgesloten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.