becks wijhe tevreden over verloop seizoen

Dat de liefde voor techniek en de motorsport bij de familie Beck uit Wijhe in de genen zit, moge duidelijk zijn. Jan Beck (55) is teamleider van het BMW Raceteam, dat bestaat uit zijn zoon Boy (20) en Jarno Jonker (34). Kleinzoon Mark (13) doet mee aan bromfietsraces en Jans vader Karel (77) is jarenlang monteur geweest van het zijspanduo Oosterloo/Hermans. Boy maakte dit jaar zijn debuut bij het BMW Race Team en kijkt redelijk tevreden terug. In het NK werd hij zevende. Jonker werd vierde.

Het BMW-team komt uit in de Classics-klasse, waarin het gaat om motoren die gebouwd zijn voor 1972. De monteurs mogen er van alles aan versleutelen, maar het motorblok dient origineel te blijven. Daarnaast wordt van de coureurs verwacht dat ze zich kleden in pakken die terug doen denken aan de tijden van weleer. Het ‘BMW’ van BMW-Raceteam staat overigens niet voor het merk, maar voor Becks Motor Werkplaats. Naar de gelijknamige zaak van Jan, waar hij ook vrijwel alleen maar classics verkoopt.

“Maar we rijden wel op BMW’s”, stelt Jan Beck meteen. “Het is natuurlijk een dure hobby, maar ik boek de kosten die ik maak onder de post reclame. Of ik de kosten ermee uit krijg weet ik niet, maar het heeft wel effect. Ik trek klanten vanuit heel Nederland, allemaal mensen die me kennen van het motorteam. We rijden op BMW’s en dat gebeurt überhaupt niet zo vaak in de Classics-klasse. Laatst deden we nog mee aan een race in Denemarken. Als ik voor elke foto die daar van onze motoren is gemaakt een euro zou hebben gekregen…”

Het team heeft het derde jaar in het NK erop zitten. Afgelopen weekend deed het team nog mee aan de races op Brands Hatch in Engeland, maar nu is het seizoen afgelopen. Zoon Boy maakte dit jaar zijn debuut. “Ik ben redelijk tevreden”, vertelt hij. “Alleen hebben we in het laatste deel van het seizoen veel pech gehad. Ik ben in de laatste wedstrijd voor het NK lelijk onderuit gegaan. Mijn ergste val ooit. Jarno viel uit door een kapot kabelschoentje. We lopen de motor voor een race altijd helemaal na en voor de start was er niks mis.”

Jarno kijkt iets meer tevreden terug. “Ook internationaal doe ik redelijk mee. In Engeland is er veel meer geld voor deze sport en de Engelse coureurs behoren tot de absolute top. Als zij niet meedoen, rijd ik bij de top van het klassement. Zijn ze er wel, dan wordt het een ander verhaal, maar ook dan rijd ik mezelf toch altijd nog wel in de top tien.” Op Brands Hatch bereikten Jarno en Boy zaterdag respectievelijk de derde en elfde positie; op zondag de vijfde en de zesde. “Een goeie seizoensafsluiting”, noemt Jan Beck de prestaties van zijn team.

Tussen Jarno en Boy bestaat geen concurrentiestrijd. “Jarno heeft ook veel meer ervaring en is gewoon een stuk beter”, zegt Boy eerlijk. “Maar ik hoop natuurlijk wel dat die strijd er komt!” Hij heeft geen officieel motorrijbewijs. Dat heb je bij de classics ook niet nodig. “Ik wil er ook geen eentje”, zegt hij. “Ik ben veel te bang dat ik op de weg als een gek ga racen.” Jarno heeft wel motorrijbewijs voor de weg, maar laat zijn motor meestal staan. “Er is niks meer aan. Het is heel verleidelijk om je voet op het gas te duwen. Je moet constant uitkijken dat je je rijbewijs niet kwijt raakt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.